Tips yang anda perlu tahu untuk berurusan dengan ejen lelong sebelum memilih rumah lelong

0
3075

 

Sekarang ni pasaran rumah lelong semakin meriah, antara tandanya ialah harga reserve price agak tinggi kerana permintaan yang semakin meningkat. Sangat penting untuk kita tahu harga pasaran (Market Value – MV) unit lelong tersebut untuk dibandingkan dengan reserve price.

Dulu saya ada beberapa kali mencuba dalam lelongan rumah. Ada yang guna khidmat ejen lelong, ada juga pergi redah sendiri.

Ok, kali ini saya nak share beberapa tips yang perlu kita ambil tahu sebelum menggunakan khidmat ejen lelong berdasarkan pengalaman saya yang tak seberapa.

 

Tips #1 Periksa background ejen
Pertama sekali selidik latar belakang ejen lelong yang kita akan guna khidmat mereka. Kat facebook pun kita boleh kenal ramai ejen lelong yang berpengalaman dan boleh beri khidmat yang baik. Pilih yang terbaik untuk kita.

 

Tips #2 Ketahui harga perkhidmatan ejen
Setiap ejen akan mengenakan caj yang berbeza. Kebanyakannya (tak semua) akan mengenakan caj dalam RM1,500 – RM2,000 jika lelongan berjaya. Ada juga akan ambil upah (biasanya RM200 walaupun tidak berjaya dalam lelongan) untuk khidmat nasihat serta kerja awal sebelum lelongan seperti lawatan ke unit lelong, carian kaveat, cek tunggakan bil utiliti dan lain-lain.

 

Tips #3 Dapatkan harga pasaran dari ejen
Ejen yang baik akan beritahu kita nilai pasaran (MV) untuk unit lelong tersebut, dan berapa harga siling (purchase price) yang perlu kita bida. Berdasarkan pengalaman peribadi saya, ada ejen akan cuba mendesak kita semasa proses lelongan supaya lelongan berjaya, supaya mereka dapat upah setelah unit berjaya kita bida. Dalam kes saya dulu, harga MV unit lelong yang saya minat ialah RM120,000, tetapi ejen cuba mempengaruhi emosi kita untuk berlawan sampai berjaya. Harga Purchase Price unit tersebut meningkat sehingga RM134,000. Nasib baik saya tak ikut pengaruh ejen tersebut. Bayangkan jika bank akan memberi pinjaman hanya 90% dari MV sahaja. Banyak tak Cash yang perlu saya top up?


Tips #4 Pilih ejen yang ada “relationship” baik dengan banker
Kalau boleh, cuba dapatkan khidmat ejen lelong yang biasa berurusan dengan banker untuk urusan pinjaman unit lelong. Urusan pinjaman unit lelong agak berbeza dan berisiko kerana prosedurnya agak ketat, dan pembida yang berjaya mempunyai tempoh yang agak terhad untuk menyelesaikan baki 90% dari purchase price. Jika pembida yang berjaya gagal menyelesaikan baki purchase price tersebut, maka wang 10% yang telah kita bayar pada peringkat awal akan hangus. Oleh itu, adalah amat penting untuk memastikan urusan pinjaman berjalan lancar dan dapat diselesaikan dengan cepat.

 

Tips #5 Ejen boleh bantu baik-pulih unit lelong.
Ini adalah nilai tambah untuk seorang ejen lelong yang baik. Rumah lelong biasanya akan mempunyai kerosakan yang agak teruk kerana telah lama ditinggalkan. Ejen lelong jika mempunyai networking dengan kontraktor yang boleh membaik-pulih rumah tersebut akan memudahkan urusan pembida rumah lelong yang berjaya. Senang nak repair rumah lelong tu kan, tapi kena kawtim harga terbaik dulu la

 

Special tips : Elakkan membida unit lelong yang berpenghuni
Biasanya ejen yang baik akan nasihatkan supaya kita tidak membida rumah yang berpenghuni, dalam kata lain, ada orang (tuan rumah asal) masih tinggal di unit lelong tersebut. Ini kerana, dalam kebanyakan kes, penghuni asal ini enggan meninggalkan unit tersebut. Jadi, ini akan menimbulkan masalah kepada pembida berjaya untuk mengeluarkan (menghalau) penghuni rumah tersebut. Senang cerita, kalau ada tuan rumah asal dalam rumah, elakkan untuk membida rumah tersebut. Kalau ada penyewa, tak apa boleh kawtim lagi.

 

Sumber artikel disini

Sumber gambar

Comments

comments