Nak beli rumah tapi takut? Baca panduan beli rumah pertama ini sampai habis

0
1335

Bagi seorang yang newbie dalam hartanah, takut merupakan perkara biasa. Macam-macam fikir. Yelah, beli rumah bukan macam beli sayur kan? Kena hati-hati. Tersalah langkah, parah.

Kami faham dilema anak muda sekarang. Sebenarnya nak beli rumah masa muda possible je. Yang penting kena tahu cara.

Kami ada baca perkongsian daripada Tuan Zali Ahmad tentang panduan beli rumah pertama. Kami nak kongsikan kat korang compilation 5 bahagian dari beliau ini. Baca sampai habis tau.

Nak beli rumah pertama, apa yang anda harus tahu?

Bahagian 1

1. Perkara pertama yang anda perlu anda tahu, deposit atau duit pendahuluan sebanyak 10% dari harga jualan. 90% lagi kita boleh memohon pinjaman dari bank.

2. Kos tambahan lain adalah kos guaman dan pindah milik sekitar 5%-6% dari harga beli.

3. Kos laporan penilaian dari rm600 hingga rm1500 tertakluk kepada nilai hartanah yang dibeli. Laporan ini penting untuk bank.

4. Ketahui kelayakan pinjaman terlebih dahulu. Bawa ic dan penyata pendapatan ke bank, tanyakan pada pegawai bank tersebut kelayakan anda. Lebih mudah jika anda ada kawan pegawai bank untuk bantu anda.

5. Jika bank tidak membantu, gunakan kiraan kasar seperti ini. Jika rumah rm100k tempoh pinjaman 30 tahun maka anggaran kasar bayaran kepada bank ialah rm500. Sekurang-kurangnya gaji anda ada 3 kali rm500 iaitu rm1500 tanpa tanggungan pinjaman lain.

6. Katakanlah kelayakan kita rm200k. Cari rumah yang berharga rm100k dahulu supaya kita boleh beli rumah ke 2 dan kadar bayaran kepada bank baru rm500 maka tidaklah membebankan.

7. Cari rumah sekunder (subsale/secondhand) atau lelong. Rumah baru rm100k, tak dapat ler der.

8. Cari di laman sesawang mudah.my, iproperty, property guru, auctioncable.comlelongtips.com dan sebagainya. Atau berkawan dengan ejen hartanah berdaftar untuk bantu carikan rumah. Beli rumah kecil, kos rendah, flat adalah lebih baik dari tiada rumah.

9. Hubungi ejen yang mengiklankan rumah dilaman sesewang tadi. Tanyakan soalan termasuk cara nak beli rumah, biasanya mereka akan layan.

10. Buat sahaja perkara-perkara di atas walaupun anda masih belum ada duit untuk deposit. Ini adalah untuk membiasakan diri dengan hartanah dan mewujudkan motivasi untuk anda beli hartanah.

Bahagian 2

Deposit rumah

1.Sudah kenal pasti berapa harga rumah yang hendak dibeli, sekarang tetapkan berapa RM yang diperlukan. Contoh kita tetapkan RM100K.

2. Jika rumah RM100K bermakna kita perlukan deposit RM10K, yuran peguam dan pindah milik RM6K dan penilaian sekitar RM700. Total RM16700 atau kita genapkan RM17k.

3. Macam mana nak simpan deposit RM17K tu? Salah satu cara nak cepat adalah akaun 2 KWSP (Kumpulan Wang Simpanan Pekerja). Lihat jumlah akaun 2 KWSP, kita boleh gunakan untuk membeli rumah pertama. Tetapi dengan syarat perjanjian jual beli telah ditandatangan disertakan surat tawaran pinjaman bank.

4. Cara lain ialah dengan cara menabung. Mulalah menyimpan dari sekarang. Asingkan 30% dari gaji terus simpan sebaik sahaja terima gaji. Selebihnya baru belanja untuk perkara-perkara lain. Simpan dahulu baru belanja.

5. Simpan di tempat yang boleh menjana untung contoh seperti, deposit tetap, asb, ahb, tabung haji dan sebagainya kerana tempat-tempat ini ada dividen yang diberi setiap tahun. Jangan simpan dalam bank akaun simpanan atau akaun semasa, dividennya terlalu sikit atau mungkin tiada.

6. Simpan secara paksa dengan memohon pembiayaan asb, dengan cara ini, setiap bulan anda kena bayar kepada bank untuk simpanan diri sendiri. Boleh gunakan tips no 4 yang 30% dari gaji tu atau ikut kemampuan bulanan.

7. Buat kerja sambilan yang mendatangkan duit dan tidak membebankan. Contohnya buat ebook resipi. Hasil duit yang dapat terus simpan untuk deposit rumah.

8. Jual barang-barang terpakai di rumah yang tidak digunakan lagi di laman sesewang mudah.my atau corousel atau dengan apa jua cara. Contoh stroller baby yang babynya dah jadi mak bapak baby.

9. Tukar hobi kepada wang, contohnya anda suka melancong. Setiap kali melancong ambil gambar dan video banyak-banyak. Tuliskan pengalaman anda melancong dan bukukan. Jual buku tersebut. Hasil jualan simpan untuk deposit rumah.

10. Panduan terakhir ini jika tiada pilihan. Buat pinjaman peribadi untuk jadikan deposit rumah. Jangan pinjam dan beli benda lain. Untuk beli rumah tidak mengapa. Jangan pinjam banyak sangat. Kalau boleh elakkan buat cara ini, sebab ia akan menjejaskan kelayakan punjaman anda. Kecuali tiada pilihan lain.

 

Bahagian 3

Semangat dan motivasi hartanah

1. Pastikan hadam bahagian 1 dan bahagian 2 yang saya kongsikan sebelum ini. Baru baca bahagian 3 ini.

2. Ambil gambar rumah yang kita mahu beli mengikut bajet yang telah kita tetapkan. Contohnya RM100K. Ikut kawasan rumah yang anda mahu beli dengan bajet rm100k jika boleh beli rumah flat, ambil gambar rumah flat, jika boleh beli rumah kos rendah 1 tingkat teres, ambil gambar rumah kos rendah 1 tingkat teres tersebut.

3. Tampal gambar rumah tersebut berserta butiran target deposit yang telah ditetapkan sebelum ini di dinding bilik. Ini adalah untuk ingatan buat diri dan juga memberi semangat serta motivasi setiap hari untuk kita beli rumah pertama. Contohnya rumah rm100k bajet yang perlu dikumpul RM17K (rujuk bahagian 2).

4. Kongsikan hajat anda nak beli rumah ini dengan orang yang tersayang. Contohnya suami isteri dan mak ayah. Mohon mereka doakan hajat kita dicapai dan menyokong serta memberi semangat kepada kita.

5. Cari dan berkawan dengan mereka yang suka dan minat dengan hartanah supaya ada momentum yang tinggi setiap masa.

6. Gunakan media sosial untuk mengikut (follow) ikon-ikon hartanah seperti ahyat ishak, azizul azli ahmad, ihsan zainal, harith faisal dan sebagainya. Mereka suka berkongsi ilmu hartanah secara percuma.

7. Beli dan baca buku berkenaan dengan hartanah. Jangan beli buku teks tentang hartanah ia membosankan. Saya cadangkan beli buku Mudahnya Beli Rumah tulisan Dr Azizul Azli Ahmad dan Hipster Hartanah tulisan Harith Faisal. Mereka berkongsi pengalaman membeli rumah dengan mudah.

8. Rajinkan diri pergi tengok rumah pameran dari pemaju. Biasanya mereka ada sediakan rumah contoh yang dihias cantik. Ambil idea cara mereka menghiaskan rumah secara tak langsung membina semangat untuk kita beli rumah. Jangan takut dengan penjual rumah tersebut jika mereka minta butir diri kita, bagi sahaja nombor telefon kepada mereka, mereka hanya menjalankan tugas. Jangan terkejut dengar harga rumah yang mereka jual, biasakan diri dengan nilai ratus ribu dan juta-juta. Itu perkara biasa.

Ramai yang masih rasa susah hendak beli rumah pertama sebab mereka tidak faham dan juga takut untuk membuat perkara-perkara di atas. Beranikan diri dan bertindak.

Bahagian 4

Strategi dan gaya hidup

1. Bagi mencukupkan deposit 16% untuk membeli rumah bukanlah perkara yang mudah. Ada yang mengambil masa 3 tahun ada yang mengambil masa 5 tahun dan ada juga yang masih menyimpan dan tidak cukup-cukup lagi depositnya sehingga ke hari ini. Kita tetapkan masa maksimum 3 tahun untuk kumpulkan deposit rumah. Contoh untuk rumah RM100K dan deposit yang diperlukan RM17K (rujuk bahagian 1 hingga 3)

2. RM17,000 dalam masa 3 tahun bermakna kita perlu simpan sebulan RM472.22. Kita genapkan RM480 atau RM500. Jika mahu lebih cepat boleh simpan lebih lagi. Simpan di tempat yang boleh menjana untung seperti asb, ahb, tabung haji dan sebagainya untuk mempercepatkan deposit dikumpul.

3. Untuk mencapai matlamat mengumpul deposit dengan cepat, kita memerlukan disiplin menyimpan yang tinggi. Gaya hidup juga perlu diubah kepada bersederhana. Buat bajet setiap bulan. Setiap sen yang dibelanjakan perlu diambil kira.

4. Pastikan apa yang kita belanja adalah lebih kepada keperluan bukan kemahuan. Contohnya telefon bimbit android RM500 dengan iphong x yang harganya RM5K. Telefon android adalah keperluan manakala iphong adalah kemahuan.

5. Potong atau rendahkan gred (down grade) langganan hiburan yang berlebihan atau tidak perlu. Contohnya astora kurangkan pakej atau bertukar kepada Njoya yang hanya perlu bayar sekali sahaja. Atau pun siaran digital percuma Mytv. Baki bajet bulanan astora yang telah dikurangkan tadi disimpan terus sebagai deposit rumah.

6. Jika biasa beli baju baru setiap bulan tukarkan kepada setiap 2 bulan atau 3 bulan sekali, pakaian boleh bertahan sehingga setahun ke 2 tahun. Bajet yang kita tidak gunakan untuk bulan tersebut disimpan terus sebagai deposit rumah. Kita bukan artis yang dapat tajaan tak perlu bayar untuk bergaya.

7. Merokok juga boleh dikurangkan sehingga berhenti. Berubah kepada kehidupan yang lebih sihat. Setiap kali nak beli rokok, duit tadi disimpan ke dalam tabung untuk tujuan deposit rumah.

8. Barangan mandian boleh dapat dijimatkan jika dibeli di watson, guardian dan seangkatan dengannya apabila ada promosi jualan kerana harganya lebih murah dari kedai runcit.

9. Ada banyak perkara lain juga boleh kita pertimbangkan. Contohnya boleh menunggang motorsikal atau menggunakan pengangkutan awam lebih menjimatkan. Atau makan di tempat mewah di luar ditukarkan dengan makan dengan romantik di rumah dan sebagainya.

10. Langkah yang terakhir adalah KEBAJIKAN. Jaga keperluan mak ayah bagi mereka belanja setiap bulan ikut kemampuan jangan langsung tak bagi. Berzakat atau sedekah setiap hari walaupun RM1 untuk keberkatan juga aliran tunai yang baik. Buat sahaja perkara ini walaupun ianya tidak masuk akal.

 

Bahagian 5 – Akhir

i) Beli rumah sekunder (subsale) melalui ejen berdaftar

Kita andaikan yang deposit RM17K tersebut terkumpul. Bagi mereka yang sudah terkumpul RM17K tu tahniah saya ucapkan.

1. Jika beli rumah dengan ejen hartanah berdaftar, terlebih dahulu tanya REN tag atau PEA atau REA tag. Selepas itu tanyakan harga jualan juga tanyakan harga pasaran semasa (market value). Mohon ejen tersebut rundingkan harga dengan tuan rumah. Dapatkan harga yang terbaik buat anda. Jika rumah banyak rosak, gunakan alasan ini untuk menawarkan harga yang lebih rendah. Jika tidak minta ejen berunding dengan tuan rumah baiki kerosakkan yang ada. Lazimnya rumah tersebut akan dijual seperti sedia ada. Kerosakan kecil seperti tombol pintu, lampu, kipas dan sebagainya itu perkara biasa, dah beli nanti kita baiki.

2. Buat bayaran deposit kepada ejen hartanah berdaftar ke akaun syarikat mereka bekerja. Sebaiknya datang pejabat mereka untuk bayaran. Kebiasaannya 2% atau 3% atau 3.18% atau 4%. Pastikan sebelum buat bayaran ada surat tawaran yang dikeluarkan oleh syarikat menyatakan butiran rumah yang kita mahu beli. Sebelum buat bayaran deposit pastikan dalam surat tawaran tersebut ada tempoh yang diberi untuk kita memohon pinjaman dan pemulangan deposit sekiranya kita tidak dapat pinjaman. Jika dalam surat tawaran tersebut tiada menyatakan pemulangan deposit sekiranya permohonan pinjaman gagal atau deposit hangus, mohon ejen tersebut bantu kita memohon pinjaman terlebih dahulu tanpa deposit atau dengan deposit yang rendah contoh RM500 atau RM1K. (Kebiasaannya tanpa deposit)

3. Minta bantuan ejen untuk kita memohon pinjaman sekurang-kurangnya 3 buah bank sekali gus. Ejen kebiasaanya ramai kenalan dengan pegawai bank. Nyatakan pada ejen tersebut sekiranya kita mahukan pembiayaan islamik. Keputusan permohonan hanya akan tahu dalam masa 1-2 minggu atau mungkin 1 bulan. Jika mahu “mark up loan” perlu beritahu ejen tersebut dan perlu dapat kebenaran dari tuan rumah. (tak boleh buat senyap-senyap tanpa kebenaran dari tuan rumah)

4. Pinjaman sudah lulus, lantik peguam untuk buat perjanjian jual beli, kalau boleh peguam panel bagi bank yang kita buat pinjaman tersebut. Ini supaya perjanjian jual beli dan perjanjian pinjaman boleh gunakan khidmat 1 peguam sahaja. Nak lagi baik kita kenal peguam tersebut. Jika tidak kenal, minta bantuan ejen atau pegawai bank tersebut untuk mengesyorkan peguam yang mereka biasa berurusan. Ini adalah untuk memudahkan urusan kita, sekiranya kita perlu buat susulan (follow up) dengan peguam, kita boleh minta bantuan ejen atau pegawai bank tersebut membuat susulan dengan peguam.

5. Tandatangan perjanjian jual beli dan perjanjian pinjaman dengan peguam, perlu buat bayaran baki deposit untuk cukupkan 10%. Jika bayar kepada ejen 2% maka baki 8% dibayar pada waktu ini. Jika 3% maka 7%, jika 3.18% maka 6.82% manakala 4% maka 6% dibayar kepada peguam untuk diberikan kepada tuan rumah/penjual. Yuran peguam juga perlu dibayar waktu ini. Sebaiknya bayar deposit dahulu RM1K atau sebahagian dari yuran tertakluk kepada peguam tersebut. Selebihnya dibayar sewaktu peringkat akhir proses tukar nama dalam geran. Peguam akan minta kita bayar apabila sudah sampai diperingkat tersebut. Nak minta kunci awal ini tertakluk kepada tuan rumah, tetapi dari segi undang-undang nama dalam geran masih nama tuan rumah/penjual jika berlaku kebakaran atau runtuh kita tak boleh buat tuntutan insuran atau dari tuan rumah / penjual.

6. Selepas perjanjian dimatikan setem, kita boleh buat permohonan pengeluaran kwsp akaun 2. Jika pinjaman kita 100% kita hanya layak keluarkan 10% dari harga beli. Jika pinjaman 90% boleh kekuarkan 20% dari harga beli. Jika geran terdapat sekatan kebenaran menteri besar, kita hanya boleh memohon pengeluaran kwsp selepas mendapat kelulusan menteri besar.

7. Proses pindahmilik selepas perjanjian ditandatangan adalah 3 bulan bagi bank swasta manakala lembaga pembiayaan perumahan awam mengambil masa 6 bulan atau lebih. Tertakluk kepada sekatan atau bebanan di dalam geran rumah yang kita mahu beli tadi. Contohnya kebenaran menteri besar mengambil masa 2 minggu ke 1 bulan untuk kelulusan, selepas lulus baru kiraan 3 bulan atau 6 bulan tempoh proses tukar hak milik dikira.

8. Waktu tempoh menunggu, kita akan dihubungi oleh syarikat penilaian untuk lihat rumah yang kita beli dan keluarkan laporan penilaian untuk bank. Bayaran laporan penilaian perlu ditanggung oleh kita, buat bayaran kepada syarikat penilaian tersebut.

9. Sambil menunggu 3 bulan atau 6 bulan, cari idea untuk dekorasi rumah tersebut. Kumpul modal untuk deposit elektrik dan air. Juga kumpul modal untuk beli rumah kedua.

10. Ambil tahu berkenaan perjanjian sewa dan mulakan iklan rumah tersebut untuk disewakan. Sebaik sahaja dapat kunci, rujuk peguam untuk pastikan bil air elektrik dan indah water telah diselesaikan oleh tuan rumah/penjual agar kita tidak perlu menanggung tunggakan.

 

ii) Beli rumah sekunder (subsale) dengan tuan rumah

1. Jika beli rumah dengan tuan rumah, minta lihat salinan geran, cukai pintu untuk pastikan siapakah pemilik rumah yang kita mahu beli. Lihat rumah tersebut dan rundingkan harga dengan tuan rumah. Dapatkan harga yang terbaik buat anda. Jika rumah banyak rosak, gunakan alasan ini untuk menawarkan harga yang lebih rendah. Jika tidak, runding dengan tuan rumah untuk mohon tuan rumah baiki kerosakkan yang ada. Jika sudah setuju buat temu janji diantara tuan rumah dengan peguam yang kita lantik.

2. Mohon peguam kita buatkan satu surat mengatakan kita setuju untuk beli rumah dengan tuan rumah. Isi kandungan dalam surat tersebut perlu mempunyai butiran rumah yang hendak dibeli dan harga yang telah dipersetujui. Perlu ada tempoh masa untuk memohon pinjaman sebaiknya 1 bulan. Sertakan deposit sekitar RM500 – RM1,000 untuk menunjukkan kesungguhan kita untuk beli rumah tersebut. Tuan rumah dan kita perlu menandatangani surat tersebut tanda setuju.

3. Pergi bank untuk kita memohon pinjaman sekurang-kurangnya 3 buah bank sekali gus. Sediakan dokumen seperti surat yang telah ditandatangani oleh tuan rumah yang peguam kita buat tadi. Salinan geran, cukai pintu dan cukai tanah. Dokumen diri seperti ic, surat pengesahan jawatan, penyata pendapatan 3 @ 6 bulan, penyata bank gaji masuk 3 @ 6 bulan, penyata kwsp, penyata cukai dan resit bayaran serta apa-apa simpanan lain contoh asb ahb tabung haji dan sebagainya. Nyatakan kepada bank jika kita pembiayaan islamik. Keputusan permohonan hanya akan tahu dalam masa 1-2 minggu atau mungkin 1 bulan. Jika mahu “mark up loan” perlu beritahu dan perlu dapat kebenaran dari tuan rumah. (tak boleh buat senyap-senyap tanpa kebenaran dari tuan rumah)

4. Pinjaman sudah lulus, beritahu peguam untuk buat perjanjian jual beli. Tanyakan pada bank peguam panel untuk penyediaan perjanjian pinjaman. Jika peguam yang kita lantik panel kepada bank itu lebih baik. Jika tidak, minta pegawai bank tersebut untuk cadangkan dan buat susulan (follow up).

5. Tandatangan perjanjian jual beli dan perjanjian pinjaman dengan peguam, perlu buat bayaran baki deposit untuk cukupkan 10%. Jika nak bayar deposit rendah perlu berbincang dengan tuan rumah semasa di peringkat no. 1. Nak minta kunci awal ini tertakluk kepada tuan rumah, tetapi dari segi undang-undang nama dalam geran masih nama tuan rumah/penjual jika berlaku kebakaran atau runtuh kita tak boleh buat tuntutan insuran atau dari tuan rumah / penjual.

6. Selepas perjanjian dimatikan setem, kita boleh buat permohonan pengeluaran kwsp akaun 2. Jika pinjaman kita 100% kita hanya layak keluarkan 10% dari harga beli. Jika pinjaman 90% boleh kekuarkan 20% dari harga beli. Jika geran terdapat sekatan kebenaran menteri besar, kita hanya boleh memohon pengeluaran kwsp selepas mendapat kelulusan menteri besar.

7. Proses pindahmilik selepas perjanjian ditandatangan adalah 3 bulan bagi bank swasta manakala lembaga pembiayaan perumahan awam mengambil masa 6 bulan atau lebih. Tertakluk kepada sekatan atau bebanan di dalam geran rumah yang kita mahu beli tadi. Contohnya kebenaran menteri besar mengambil masa 2 minggu ke 1 bulan untuk kelulusan, selepas lulus baru kiraan 3 bulan atau 6 bulan tempoh proses tukar hak milik dikira.

8. Waktu tempoh menunggu, kita akan dihubungi oleh syarikat penilaian untuk lihat rumah yang kita beli dan keluarkan laporan penilaian untuk bank. Bayaran laporan penilaian perlu ditanggung oleh kita, buat bayaran kepada syarikat penilaian tersebut.

9. Sambil menunggu 3 bulan atau 6 bulan, cari idea untuk dekorasi rumah tersebut. Kumpul modal untuk deposit elektrik dan air. Juga kumpul modal untuk beli rumah kedua.

10. Ambil tahu berkenaan perjanjian sewa dan mulakan iklan rumah tersebut untuk disewakan. Sebaik sahaja dapat kunci, rujuk peguam untuk pastikan bil air elektrik dan indah water telah diselesaikan oleh tuan rumah/penjual agar kita tidak perlu menanggung tunggakan.

 

iii) Beli rumah melalui lelong

1. Jika mahu membeli rumah melalui lelong ianya agak rumit sedikit kerana banyak perkara yang kita perlu tahu dan ambil tahu sebelum masuk bertanding. Lelong bermaksud harga tawaran yang paling tinggi dia yang akan menang. Sebaiknya belajar dapatkan ilmu untuk masuk bertanding lelongan atau dapatkan panduan dari orang yang biasa masuk lelong atau kumpulan ejen lelong untuk membantu. Perlu ada bajet yang lebih untuk kos baiki dan juga kos-kos lain yang tidak diduga.

2. Lihat senarai lelong di laman sesawang auctioncable.com , lelongtips.comdan sebagainya untuk mendapatkan maklumat. Kebiasaannya laman sesawang ini adalah laman sesawang yang berbayar. Atau boleh lawat laman sesawang pelelong itu sendiri contoh www.ehsanauctioneers.com , www.ngchanmau.com dan sebagainya, mereka mempunyai maklumat yang lengkap.

3. Pilih rumah yang kita mahu dan dapatkan alamat rumah yang hendak dilelong, ambil sekurang-kurangnya 2-3 alamat rumah untuk kita buat lawatan tapak. Rumah yang dilelong akan dijual seperti sedia ada dan jika ada penghuni, pembida yang menang lelong perlu bertanggungjawab untuk mengeluarkan penghuni tersebut. Kebiasaanya kita hanya boleh lihat dari luar sahaja (agak berisiko sebab tidak tahu keadaan rumah). Jika rumah tidak berpenghuni kita boleh lihat keadaan dalam rumah sekiranya tidak berkunci.

4. Jika sudah berkenan di hati, hubungi pelelong untuk dapatkan pengistiharaan jualan (Proclamation of sale). Ianya percuma jika kita minta dari pelelong yang ditugaskan. Ada orang diluar sana mengenakan bayaran untuk kita dapatkan pengistiharaan jualan. Nombor telefon pelelong boleh didapati di dalam laman sesawang yang kita lihat untuk ambil alamat sebelum ini.

5. Baca setiap perkataan yang terdapat di dalam pengistharaan jualan tersebut. Maklumat yang penting perlu kita tahu ialah jumlah deposit yang perlu disediakan contohnya 10% dari harga rizab (harga bermula), jika RM100k maka perlu buat cek bank RM10k atas nama bank yang melelongkan rumah tersebut. Cek bank boleh dibuat di mana-mana bank komersial yang terdapat di Malaysia. Maklumat lain seperti tarikh dan masa lelongan dibuat. Tempat lelongan juga penting sama ada dibuat di mahkamah tinggi, di hotel atau pejabat lelong atau di pejabat tanah. Tanggungan dan bebanan dalam geran juga sangat penting, kita perlu melakukan carian geran dipejabat tanah untuk mengetahui tanggungan dan bebanan dalam geran jika terdapat kaveat, kebiasaanya ia berisiko untuk kita selesaikan urusan pindahmilik kerana memerlukan masa yang panjang lebih dari 120 hari dan bajet tambahan diperlukan.

6. Perlu ambil tahu harga pasaran semasa rumah yang kita nak bida itu supaya kita tidak membida lebih dari harga pasaran semasa. Jika tidak ianya menjadi sukar kerana bank hanya akan beri pinjaman mengikut harga pasaran semasa atau harga menang, yang mana lebih rendah. Perlu juga dapatkan bil cukai pintu cukai tanah, bil penyelengaraan, bil elektrik dan air untuk mengetahui tunggakan. Ianya tanggungan pembida yang menang. Ada sesetengah bank sahaja yang menanggung tunggakan cukai pintu dan cukai tanah, selain dari itu kita yang perlu tanggung. (baca pengistiharaan jualan sehingga habis)

7. Hari lelongan, sediakan salinan ic dan sertakan cek bank yang kita telah buat. Tuliskan nombor pelaksanaan di salinan ic sebelum masuk ke dalam tabung lelong. Nombor pelaksanaan tersebut terdapat di dalam pengistiharaan jualan. Pastikan ic dan cek bank kita dimasukkan ke dalam tabung lelong sebelum 9.30 pagi. Kira akan dipanggil bermula 10 pagi mengikut giliran rumah yang dilelongkan. Bertanding secara berhemah. Jangan layan ulat-ulat yang mencadangkan kita berunding di luar kamar lelongan. Sediakan RM100-RM150 untuk dibayar kepada pelelong jika kita menang untuk tujuan matikan setem. Jika kalah tidak perlu bayar dan cek bank deposit akan dipulangkan oleh pelelong untuk kita tunaikan semula di bank.

8. Sebaik sahaja menang, bawa pengistiharaan yang telah dimatikan setem dan dokumen-dokumen permohonan pinjaman kepada bank. Mohon 3 bank sekali gus. Perlu diingat tempoh yang diberi untuk selesaikan urusan pindag milik adalah 90 atau 120 hari. Jika lebih deposit hangus dan rumah dilelong semula. Jangan guna pinjaman kerajaan LPPSA kerana ianya mengambil masa yang agak lama dan berisiko deposit hangus. Kecuali rumah yang dilelong itu dari LPPSA sendiri.

9. Kunci rumah yang kita menang tersebut supaya tidak dimasuk oleh orang lain yang tidak bertanggungjawab jika rumah tersebut tidak berpenghuni. Jika ada penghuni, pergi berbincang dan beritahu yang kita adalah pemilik baru untuk rumah tersebut. Kita hanya boleh penghuni tersebut keluar sebaik sahaja pindahmilik telah selesai.

10. Sebaiknya dapatkan nasihat atau lantik ejen berdaftar atau pelelong berlesen untuk membantu. Ianya berisiko jika tanpa ilmu. Panduan yang saya berikan adalah panduan ringkas tentang gambaran membeli rumah.

Comments

comments