Nak cari rumah sewa yang betul? Ikuti perkongsian dari pakar kewangan ini.

0
1922

 

1. Sebenarnya tak salah pun hidup menyewa tau. Asalkan masa kita menyewa rumah orang lain tu, kita dah ada rumah atas nama sendiri. Beli cepat.

2. Dan tak salah juga nak beli rumah untuk kita duduk sendiri. Cuma pastikan bayaran balik bulanannya tak lebih 30% daripada gaji kita. Cuba kira.

3. Contohnya gaji isi rumah kita RM3,000. Kira-kira 30% jadi RM900. Beli rumah RM180,000 cepat-cepat dan duduklah bersama famili dengan senang hati.

4. Sementara nak beli rumah tu, bolehlah menyewa mana-mana rumah yang ada. Tapi tak perlu besar sangat. Pastikan harga sewaan tak lebih 20% gaji ya.

5. Kalau bujang, boleh sewa satu bilik atau kongsi bilik yang bayaran sewa bulanan pun tak lebih 20% juga. Ada banyak sangat pilihan kalau dicari.

6. Contohnya, gaji anda sebagai fresh graduate adalah RM2,000. Kalau kira-kira 20% daripada gaji, dapatlah RM400. Bolehlah sewa bilik tak lebih daripada tu.

7. Bukan apa, risau kalau sewa rumah mahal sangat, susah nak beli rumah sendiri sebab tak mampu menyimpan modal. Duit habis bayar rumah orang lain.

8. Keutamaan kita adalah beli rumah sendiri, bukan menyewa. Jadi, biarlah kita sewa rumah yang ala kadar pun. Tak payah kisah dengan kata orang lain.

9. Risau sewa rumah kecik. Nanti malu nak jemput kawan, sedara datang rumah. Sanggup sewa kondo, padahal dorang datang pun setahun sekali saja.

10. Itu pun sebab kau jemput datang open house dan sambut birthday anak kau. Sebab malu tak bertempat, kau membazir sewa kondo atau rumah besar.

11. Yang memang mampu tu lain cerita. Yang acah-acah mampu tu, kena buat kira-kira semula. Alahai, untuk kemaslahatan kewangan kau juga.

12. Memang susah kalau kita hidup untuk penuhi expectation orang lain. Diri kita sendiri yang merana. Yang pasti, kaulah yang keluar duit, bukan dorang.

Sumber : Facebook

Sumber gambar

 

Comments

comments