Nak beli rumah pertama sebelum umur 25 tahun? Baca artikel ini sampai habis tentang cara nak dapat rumah sendiri sebelum umur 25 tahun.

0
1527

 

Dulu-dulu saya ingatkan orang hanya mula beli rumah pada umur 30 tahun. Iyelah, pada umur tu, kononnya seseorang tu mesti dah matang, ada kerjaya yang mantap, pendapatan yang stabil dan dikelilingi kawan-kawan yang berjawatan besar.

Tapi lepas masuk sendiri dalam pelaburan hartanah ni, barulah saya tersedar bahawa itu semua hanyalah anggapan saya je. Ramai sebenarnya yang dah beli rumah sebelum usia menjengah 25 tahun. Termasuklah diri saya sendiri. Alhamdulillah Allah permudahkan.

Katakanlah, umur 17 tahun habis SPM, umur 18 tahun masuk matrikulasi, umur 19 tahun masuk universiti, umur 23@24 tahun mula bekerja. Logik kan kalau dia mampu beli rumah pertama pada usia 25 tahun. Kan kan?

Jadi, untuk manfaat bersama, saya ingin kongsikan:

9 TIPS BELI RUMAH PERTAMA PADA USIA 25 TAHUN.
———————

1. Wujudkan Kesedaran.
Kesedaran pemilikan hartanah sepatutnya mula sejak tahun pertama di universiti. Lebih awal daripada tu adalah lebih baik. Kesedaran adalah kunci utama. Kalau takda kesedaran, umur dah 50 tahun, hampir-hampir nak pencen pun belum tentu ada walau sebiji rumah. Yang ada, rumah kuarters kerajaan je. Kesian kat anak dan cucu nanti. Mahu macam tu?

2. Duit Simpanan.
Simpan duit deposit rumah sebanyak mungkin sejak di universiti. Buat part time mengajar tuisyen ke, jual tudung ke, trading saham ke, sekatilah. PTPTN dan biasiswa jangan dihabiskan beli iPhone. Slip gaji pun belum ada, dah menggatal nak pakai fon mahal. Haha.

3. Ilmu Hartanah dan Kewangan.

Carilah ilmu kewangan dan hartanah secepat mungkin. Kalau anda bijak, memang boleh cepat tangkap. Kalau tak, sampai ke sudahlah tak yakin nak beli rumah. Lagi cepat kita belajar, lagi banyak ilmu kita miliki semasa nak beli rumah bila dapat kerja nanti. Selepas dapat ilmu, pasti datangnya keyakinan. Ilmu tersebut boleh didapati dengan menghadiri seminar, buku, ebook atau boleh follow FB sifu-sifu berkaitan yang langsung tak lokek ilmu.

4. Networking dan Support Group.
Kalau nak tanya apa-apa, senang. Boleh tanya dan terus dapat jawapan. Macam saya, saya ada group WhatsApp MISI MENCARI RUMAH dan STALKER HARTANAH. Daripada dua group ni, saya dapat info hartanah dan networking kaw-kaw daripada sifu-sifu dan otai-otai. Walaupun anda masih belum bersedia untuk beli rumah, tapi bila dah diberi peluang masuk group tu, binalah ukhwah semantap-mantapnya dengan ahli dalam group tu. Bukannya diam, sunyi, sepi. Bila kena kick keluar, tahu pula mengggelabah. Eh!

5. Cari Kerja Secepat Mungkin.
Masuk saja semester terakhir, terus mulakan job hunting. Nak tunggu apa lagi? Rancang nak melancong dengan coursemate ke Krabi Island ye? Lupakanlah niat tu. Orang bijak, sibuk berebut-rebut nak cari kerja cepat, kau pula berebut nak upload gambar selfie dalam Instagram. Terpulanglah. Orang kata, tak payahlah nak nasihat sangat anak-anak muda sekarang ni, tunggu dia cari kita dan tanya, barulah kita jawab dan bantu. Macam tua sangat pulak saya ni. Padahal lebih kurang sebaya korang je.

6. Cari Kerja Berstatus Tetap.
Cari kerja yang berstatus tetap. Kalau kerja kontrak berjangka masa pendek, bank susah nak beri pembiayaan perumahan. Anda dikategorikan sebagai pemohon berisiko tinggi. Tapi, janganlah memilih sangat. Kalau dah memang dapat kerja kontrak, terima sahaja. Mungkin rezeki anda memang di situ. Kerja rajin-rajin kerja supaya cepat ditawarkan posisi tetap. Jangan asyik nak mengular je.

7. Jangan Beli Kereta Dulu.
Tak payah nak kelabu mata sangatlah bila tengok rakan sekerja anda pakai Honda City. Padahal gaji sama macam anda sebagai fresh graduate. Mungkin dia belum mengerti maksud sebenar aset dan liabiliti. Dik, harga kereta boleh tunggu kita. Honda City baru keluaran 2020 nanti harga lebih kurang je dengan Honda City baru tahun ni punya. Tapi harga rumah RM200,000 tahun ni, takkan tunggu kamu dik. Tahun 2020 nanti, entah-entah dah naik menghampiri RM300,000.

8. Beli Rumah Ikut Kemampuan.
Kalau gaji anda bermula dengan RM2,500, dapat beli rumah pertama harga RM150,000 pun dah cukup bagus. Dengan harga tu, kalau di Selangor dan pinggiran Kuala Lumpur mungkin boleh dapat flat ataupun apartmen medium cost. Belilah rumah sebegini di pasaran subsale. Ia pasti permulaan yang bagus untuk anda pergi lebih jauh dalam pelaburan hartanah.

9. Jaga Hubungan Dengan Allah.
Sepanjang usaha kita untuk menggapai kaya dunia, jangan sampai terabai tanggungjawab kita sebagai Muslim. Sibuk baca ebook kewangan dan hartanah pakai fon, sampai tak sempat nak baca ‘ebook’ Al-Quran. Solat dhuha dijadikan amalan. Solat dhuha bukan untuk orang bisnes dan pelabur hartanah sahaja, tapi amalan yang bagus untuk setiap Muslim. Berdoalah supaya Allah beri kita rezeki dan umur yang diberkati. Harta dunia hanya di tangan, tapi bukan di hati. Dalam hati kita biar ada Allah.

JADIKANNYA REALITI.
——————–

Jadi, kepada adik-adik yang masih dalam pengajian di universiti, maktab, matrikulasi mahupun yang masih di sekolah menengah, semoga anda berjaya memiliki rumah pertama sebelum usia 25 tahun.

Ingat pesan abang ni sampai bila-bila ya.

Disclaimer: Ini adalah tips secara umum. Kalau rasa sesuai, silalah ikut. Kalau rasa tak sesuai, abaikan sahaja.

Sumber : Facebook

Sumber gambar

Comments

comments