Menganalisa Saham : Fundamental Analysis vs Technical Analysis

0
2236
Sumber gambar : Shopify
Sumber gambar : Shopify

 

Dalam pelaburan saham, terdapat dua pecahan aliran menganalisa iaitu aliran Fundamental analysis dan aliran Technical analysis. Kedua-duanya memainkan peranan yang penting bagi seorang pelabur mahupun pedagang saham. Kali ini saya akan berkongsi secara ringkas tentang kedua-dua aliran menganalisa ini.

 

Fundamental Analysis

Pengamal analisa fundamental mencari value sebenar syarikat dengan mengkaji faktor-faktor yang mempengaruhi perniagaan dan peluang syarikat itu di masa akan datang. Faktor-faktor yang mempengaruhi terbahagi kepada dua kategori iaitu faktor kuantitatif dan faktor kualitatif.

Faktor kuantitatif berkait rapat dengan penyata kewangan syarikat. kita akan mengukur prestasi syarikat dengan nombor yang terdapat didalam penyata kewangan. Soalan-soalan yang biasa kita akan dengar ketika mengkaji faktor kuantitatif antaranya ialah:

 1. Adakah keuntungan syarikat meningkat dalam masa 5 tahun ini.
 2. Berapakah ratio Debt-to-Equity bagi syarikat ini.
 3. Berapakah jumlah aset syarikat ini.

Faktor yang ke dua ialah faktor kualitatif di mana faktor ini di kaji dengan perkara yang tidak dapat dikira dengan nombor seperti brand, key management team & lain-lain. Soalan-soalan yang biasa kita akan dengar ketika mengkaji faktor kualitatif antaranya ialah:

 1. Siapakah CEO syarikat ini
 2. Produk syarikat ini terkenal?

Dengan mengkaji kedua-dua faktor ini, para pengamal analisa fundamental dapat mengenal pasti value syarikat & membuat keputusan samada syarikat ini bagus untuk di beli atau tidak.

 

Technical Analysis

Pengamal analisa teknikal mengkaji Market action untuk meramal pergerakan harga saham di masa akan datang. Pengamal analisa teknikal menggunakan harga, volume & open interest (Derivative) sebagai alat untuk meramal pergerakan harga pada masa akan datang.

Sebagai pengamal analisa teknikal, mereka berpegang teguh kepada falsafah analisa teknikal iaitu:

 1. Market discount everything.
 2. Price move in trend.
 3. History repeat itself.

Dengan memahami falsafah ini, pengamal analisa teknikal dapat mengenal pasti trend saham, meramal pergerakannya seterusnya memberi keputusan bila waktu yang sesuai untuk membeli dan menjual saham tersebut.

 

Carta keputusan apabila kita menganalisa saham sebelum membeli

Fundamental (Syarikat apa) Technical (Bila) Keputusan
/ X Profit
X / Profit
/ / Profit
X X Rugi

 

Contoh situasi:

 1. Fifi seorang pelabur yang mengamalkan analisa fundamental. Selepas menganalisa syarikat A dengan menggunakan analisa fundamental, Fifi membeli tanpa melihat graf saham tersebut. Fifi berkemungkinan besar akan mendapat profit walaupun terpaksa menunggu lama.
 2. Fatiha seorang pedagang saham jangka pendek & sederhana. Selepas menganalisa syarikat A, Fatiha membeli dan menjual dengan berpandukan graf dan berkemungkinan memperolehi keuntungan ataupun meminimum kan kerugiankerana Fatiha tahu bila waktu untuk membeli dan menjual saham tersebut.
 3. Dengan menggabungkan kedua-dua aliran analisa, para pelabur & pedagang saham dapat memilih saham yang terbaik dan membeli & jual pada waktu yang paling sesuai.
 4. Jika para pelabur mahupun pedagang saham tidak melakukan analisa & membeli saham dengan membuta tuli, kebarangkalian untuk mereka RUGI amat lah BESAR. Ianya seperti berjudi di Bursa Malaysia.

Jika kita melihat carta di atas, ternyata dengan menggabungkan analisa Fundamental & Technical dapat menghasilkan keuntungan di samping dapat meminimum kan kerugian jika harga saham merudum.

Semoga perkongsian ini bermanfaat buat semua. Selamat melabur & berdagang.

 

Che’Fa

MsTA (UK), CFTe (USA)

Comments

comments

SHARE
Previous article10 golongan target scammer sindiket penipuan. Hati-hati.
Next article3 tahun, ada simpanan RM18K. Macam mana nak buat?
Che Muhammad Faiz
Che Muhammad Faiz adalah seorang anak muda yang suka berkongsi tips-tips pelaburan saham di akaun Twitternya. Beliau merupakan seorang Dealer's Representative, Equities di Maybank Investment Bank Berhad yang berkelulusan BBA (hons) Finance (UiTM Melaka). Bekerja sebagai Dealer's Representative menjadikan beliau seorang yang berpengalaman dalam menguruskan pelaburan saham.