“Macam mana nak pastikan lokasi hartanah yang dipilih bukan tempat jin bertendang?” – 3 faktor penting pelabur newbie patut tahu.

0
1429

Location. Location. Location ?

As we all know, location plays an important factor before purchasing a property. Tapi, adakah bermakna lokasi yang outskirt tu bermakna development itu tidak akan berjaya ?

Apabila pusat bandar menjadi padat, developer akan membuka ‘land bank’ mereka untuk membangunkan sesebuah township atau development. Land bank mereka mungkin tempat jin bertendang. Who knew that developments seperti : Bukit Jelutong, Setia Alam, Denai Alam, even Mont Kiara yang dulunya didiami bunian sekarang sudah matured dengan jaya nya. Dan sekarang banyak upcoming townships yang jauh dari bandar-bandar seperti Elmina City, Eco Grandeur, Saujana KLIA, Sunsuria City, Rimbayu, Tropicana Aman, Kwasa Damansara dan sebagainya.

Macam mana anda nak identify development yang kawasan jin bertendang akan maju pada masa akan datang ? Senang je, do some research based on these factors:

1) Developer
Sudah semestinya anda kena buat research on the track record of the developer. Check track record on delivery dan quality of workmanship. Lagi satu, tengok GDV of the development. GDV tu merupakan indikasi of the developer’s capacity and capability. Lagi tinggi GDV, lagi kuat developer tu. Maksudnya, kalau developer yang cap ayam, takkan diorang nak develop development GDV yang tinggi-tinggi kalau mereka tak mampu.

2) Accessibility
Since tempat jin bertendang tidak mempunyai kebanyakan catalyst atau booster, accessibility merupakan factor sangatlah penting. Berapa jauh development dari exit highway dan juga ada any future highway tak untuk enhance the connectivity. Besides highway, boleh tengok ada tak future or existing MRT line. Kalau macam Sunsuria City, that location dah ada ERL station Salak Tinggi, which can be considered as one of the catalyst.

3) Components
Study masterplan betul betul. tengok component masterplan tersebut. Components of residential, commercial, greeneries, sekolah, rumah mampu milik perlu dikaji. Apa yang perlu dikaji dari list of components ni ?

i)Korang study lah kedudukan mereka dalam township tu.
ii)Then study any future catalyst dalam development tu.

Contoh components:

a) Shopping Mall
Type of shopping mall- full fledge mall/neighborhood mall? Mall tu jual or up for lease? Ada wayang or bowling ke? Any signed up tenants?


b) Commercial
Commercial memainkan factor penting di township yang dalam secluded area. Takkan la penduduk kena travel jauh-jauh untuk cari makan dan beli barang dapur.

c) International School
International school is a good catalyst. Kalau ada international school, disitu anda boleh tengok siapa yang akan duduk that area. Yang hantar anak ke International School mestilah dari kalangan yang have-have ataupun parents yang sangat menitik berat pendidikan anak. Moreover dengan ada international school, maksudnya ada target expat yang hantar anak mereka disana. International school ni mesti dah buat research dulu sebelum buka cawangan.


d) Exhibition Center
Contoh: MITEC di Metropolis Jalan Duta dan Setia Alam Convec Center. Apa kaitan exhibition centre dengan catalyst? Dengan adanya exhibition center, mestilah ada big event from time to time. Bila ada event, mestilah ramai orang datang, bila ramai orang datang, mestilah commercial area meriah. Besides that, dengan adanya exhibition center, anda boleh invest in that area to target orang yang terlibat dalam exhibition tu. Macam mana Kanal sure exhibition tu selalu ada program or event ? Ingat exhibition center ni takde operating cost ke ? Mestilah operator/exhibition management berusaha untuk penuhkan halls diorang, kalau tak macam mana nak bayar bulan-bulan.

e) Office Tower
Office tower = employment opportunities


f) Others
Contoh : KLIO Primium Outlet di Sunsuria City

Kesimpulannya, Development yang bukan terletak di bandaraya tidak semestinya tidak akan berjaya.

Like I’ve always said : Buat due dilligence sebelum membeli.

 

Sumber artikel disini

Sumber gambar

Comments

comments