Macam mana nak elakkan KWSP habis sebelum puas bersara?

0
403

Anda mungkin tak perasan LIMA benda ni bakal terjadi kepada diri anda dan keluarga sebelum puas bersara :
1. Habiskan hutang rumah. Silap haribulan anak anda kena sambungkan.
2. Nak merasa kereta baru lagi sebiji. Maklum lah lepas ni dah tak layak buat pinjaman.
3. Anak perlukan duit yang banyak untuk masuk universiti.
4. Nak buat modal berniaga nak tampung hidup lepas bersara.
5. Baru selesai anak kedua, anak bongsu pulak nak kahwin. Terbang lagi duit KWSP anda.

Akhir sekali nak pergi buat umrah atau haji mungkin tak kesampaian sebab duit KWSP anda dah lenyap.
Simpanan anda boleh habis sepantas 3 tahun atau kurang. Ada kemungkinan anda kena sambung kerja kontrak pula.

 

Kenapa?

Puncanya sebab anda tak pernah uruskan duit sebanyak tu masa bekerja dulu. Kapasiti otak anda biasa uruskan duit gaji dan bonus tahunan sahaja.

Bila dapat duit selambak otak anda tak mampu berfungsi dengan rasional dan anda akan berbelanja secara emosi.

Sampai duit tu dah habis pun anda masih tak sedar. Perkara ni boleh dielakkan daripada berlaku.

Anda mampu bersara dengan selesa jika pandai uruskan duit sebelum bersara. Serius. Nak tahu caranya?

Caranya adalah dengan gandakan duit anda dengan pelaburan unit trust.

Dan yang paling best adalah anda tak perlu keluarkan duit simpanan pun. KWSP benarkan anda guna akaun 1 untuk melabur ke dalam Unit Trust. Pelaburan unit trust ni dikawal selia oleh Suruhanjaya Sekuriti dan dipantau ketat oleh Bank Negara.

Jadi anda tak perlu risau kerana pelaburan ni selamat.

Kalau anda nak tahu lebih lanjut macam mana unit trust boleh buat anda bersara dengan tenang, jom kita set appointment.

Saya perlukan sedikit masa anda untuk bagi faham dengan jelas. Sebelum terlupa, saya nak bagi buku kewangan secara percuma.

Saya akan bagi masa kita jumpa nanti.

Tekan jer link ni untuk set jumpa (saya boleh datang ke pejabat anda) :

Unit Trust

Unit Trust

Unit Trust

Penafian :

1. Ini adalah penulisan peribadi dan tidak mewakili mana – mana pihak individu.

2. Andaian keuntungan adalah berdasarkan daripada rekod dana pelaburan pada tahun terdahulu. Peratusan keuntungan berkemungkinan jatuh lebih rendah atau naik lebih tinggi di masa hadapan.

Comments

comments