Jaminan untuk Pelaburan Unit Amanah (Unit Trust)

0
2028

Tahukah anda, apabila anda melabur di unit trust, anda dijamin oleh Bank Negara Malaysia dan Suruhanjaya Sekuriti?

 

Jaminan ini bukan bermaksud jaminan keuntungan.

 

Jaminan yang dimaksudkan ialah jaminan dari sudut undang-undang bahawasanya pelaburan yang dilakukan oleh syarikat-syarikat unit trust yang anda laburkan, mengikut lunas undang-undang.

 

Malah jika anda melabur di unit trust patuh syariah, ia dijamin patuh syariah oleh para penasihat syariah yang bertauliah.

 

Sebab itu ia dinamakan unit trust atau amanah saham kerana ia memang ada pemegang amanah daripada syarikat-syarikat amanah yang ada di Malaysia.

 

Wang anda dilaburkan tanpa risiko wang itu diseleweng oleh mana-mana pihak.

 

Jangan terpengaruh jika ada ejen unit trust yang memburukkan syarikat lain bahawa syarikat unit trust yang kecil tiada jaminan akan terus kekal lama, maka pilihlah syarikat unit trust dia yang dikatakan lebih besar dan kekal lama.

 

Ia sama dengan kes ejen takaful memburukkan syarikat lain dengan katanya “syarikat kecil, susah bayar claim”.

 

Bro, negara kita ada undang-undang untuk kawal semua institusi kewangan di Malaysia. Tak perlu gunakan idea lapuk untuk naikkan kompeni sendiri.

 

Jika syarikat itu besar – yes, ia fakta.

 

Jika syarikat itu kecil – yes juga dan ia fakta.

 

Tapi jika nak kata syarikat besar lagi untung dari syarikat kecil atau syarikat kecil ada risiko tutup – ini bukan fakta Bro. Ini auta.

 

Belum pernah ada kes syarikat unit trust / bank / takaful yang bankrap dan duit klien hilang begitu sahaja.

 

Sumber gambar : Gambar

 

Comments

comments

SHARE
Previous articlePanduan ciptakan deposit rumah
Next articleNak Tahu Beza Simpanan dan Pelaburan?
Afyan Mat Rawi
Afyan Mat Rawi adalah seorang trainer dan perunding bertauliah bertauliah Islamic Financial Planner (IFP). oleh Institut Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (IBFIM – Islamic Banking and Financial Institute Malaysia) di bawah Bank Negara Malaysia. Beliau terlibat dalam bidang perkhidmatan kewangan sejak tahun 2003 hingga sekarang. Tulisan-tulisan Saudara Afyan juga selalu tersiar di MajalahNiaga.com, Harian Metro, Majalah Solusi, Prospek Hartanah Malaysia. Malah beliau juga pernah tampil beberapa kali secara langsung dalam rancangan “Assalamualaikum” dan rancangan-rancangan lain seperti “Assalamualaikum”, "Maqasid Syarieyah" di TV Al-Hijrah. Sepanjang penglibatan beliau dalam bidang servis kewangan Islam, beliau selalu dijemput mengendalikan program-program yang berkaitan kewangan, muamalat Islam, pelaburan, takaful di seluruh pelosok tanah air. Merupakan pengasas INFAQ Consultancy, sebuah firma perundingan kewangan yang bertauliah.