Sunday, November 17, 2019

Firdaus Pay

3 perkara asas dalam perancangan kewangan yang anda harus tahu

  Dalam perancangan kewangan, benda paling asas adalah pendapatan (income), perbelanjaan (expenses) serta simpanan (saving). #1: Pendapatan Lagi banyak pendapatan korang lagi bagus. Kalau ada pendapatan pasif,...

Apa yang penting sangat dengan Tabung Kecemasan ni? 

    Apa tu Tabung Kecemasan? Kita selalu dengar orang bercakap pasal tabung kecemasan kan? Tapi tahukah kita apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan tabung? Sebenarnya definisi ini...
Sumber gambar : www.bankforeclosing.com

7 risiko besar yang pelabur lelong newbie harus tahu sebelum terperangkap

Sekarang ni market tengah meriah, reserve price dah tinggi, orang bid melebihi market value! Jadi meh saya share balik untuk kengkawan newbie saya. Ini serba...

Kenapa anak muda digalakkan untuk beli rumah secepat mungkin?

  "Kenapa anak muda yang harus membeli rumah secepat mungkin?" Untungnya mereka yang masih bergaji bawah RM3,000. Mereka masih dalam kategori golongon yang bernasib baik. Kenapalah...
Sumber gambar : hplawsd.com

Lelaki ini kongsi perkara penting pelabur newbie perlukan untuk beli rumah

Lagi awal anda mula merancang langkah untuk beli rumah, lebih baik. Yang suka cari alasan tu, lambat-laun akan rasa rugi juga. Sekadar berpesan supaya...

Bagaimana permohonan pinjaman bank saya ditolak gara-gara PTPTN

  Kita semua tahu PTPTN adalah pinjaman pelajaran tinggi kerajaan kepada pelajar yang kurang berkemampuan untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat pengajian tinggi. Interest pada zaman saya...

5 tips untuk ‘fresh graduate’ mudah dapat kerja

Ini adalah antara tips yang saya ingin kongsikan, yang mungkin boleh meningkatkan keboleh-pasaran diri anda di Professional Job Market.   #1: Resume/ CV mesti "Precise &...

Tahu tak anda boleh keluarkan KWSP (EPF) untuk 4 tujuan perumahan ini?

Pernah semak penyata tahunan KWSP korang tak? Dah berapa banyak yang terkumpul? Jika dah banyak, tahniah. Jika masih belum banyak, tak apa. Tahu tak dengan...

6 tanda anda sedang hadapi masalah kewangan yang serius

Bila dapat gaji, apa yang kita buat dengan duit tu? Urus secara baik ataupun tidak? Kadang-kadang, kita tak sedar kewangan dah bocor. Sampai tengah bulan,...

Betul ke anda boleh keluarkan KWSP (EPF) untuk urusan perumahan?

  Pengeluaran Membina / Membeli Rumah PENGELUARAN MEMBELI RUMAH i) Pengeluaran ini membolehkan ahli mengeluarkan simpanan Akaun 2 untuk membiayai pembelian sebuah rumah. ii) Pengeluaran untuk membeli rumah...