Friday, December 6, 2019

Pengurusan Kewangan

Apa perbezaan di antara pendapatan aktif dan pasif?

Gagal uruskan kewangan dengan baik boleh mendatangkan masalah yang besar dalam hidup. Setuju? Masalah ni takkan habis kalau kita sendiri tak mula ubah dari sekarang....

“Bang,apa pesanan untuk anak muda yang baru masuk universiti?”

Budak junior bertanya. "Bang, kalau ada pesanan yang abang akan bagi kepada kami semua budak-budak baru masuk universiti ni agaknya apa pesanan itu?" Sebelum aku jawab,...
Sumber gambar : pixabay.com

10 jenis tabung yang anak muda boleh mula ketika sudah bekerja

Bila mula bekerja, pasti banyak benda yang kita rancang kan? Masuk je gaji, terus buat bayar itu ini. Kalau tak rancang kewangan bermula dari...

Tahu tak anda boleh keluarkan KWSP (EPF) untuk 4 tujuan perumahan ini?

Pernah semak penyata tahunan KWSP korang tak? Dah berapa banyak yang terkumpul? Jika dah banyak, tahniah. Jika masih belum banyak, tak apa. Tahu tak dengan...
Sumber gambar : pixabay.com

Macam mana orang gaji kecil mampu survive dan beli rumah?

Kau mesti ada kawan yang bergaji sikit, tapi rilek je hadapi hidup. Isteri tak kerja tapi boleh je tanggung makan minum anak isteri. Gaji kecil...
Sumber gambar: pixabay.com

Maksud kod dalam laporan CCRIS yang anda harus ambil tahu

Korang biasa dengar CCRIS atau nama panjang dia Central Credit Reference Information System kan. Dah ramai yang share pasal CCRIS ni kat FB.Termasuk la...

30 Tips Survival Untuk Haji dan Umrah

Saya nak berkongsi sedikit tips untuk digunakan oleh para jemaah yang akan berangkat menunaikan haji. Tips keagamaan pastinya dah banyak dikongsikan oleh para Ustaz...
Sumber gambar : pixabay.com

19 perkara yang jangan anda lakukan bila melanggan takaful

  1. JANGAN langgan takaful sebab ejen semata-mata. Kawan saya ejen, ejen tu cantik, ejen tu bagi hadiah setiap tahun dan lain-lain. Pilih Takaful berdasarkan...
Sumber gambar : pixabay.com

Asingkan duit gaji anda mengikut prioriti kewangan ini

Bila dapat gaji, apa yang korang buat dengan duit tu supaya kewangan korang tak bocor? Sama ada korang mula pantau ke mana gaji korang dihabiskan...
Sumber : pixabay.com

Bagaimana lelaki ini berjaya selesaikan hutang kad kredit RM11000 dalam masa 3 bulan?

    Kad kredit dikira sebagai "unsecured lending" atau pinjaman tanpa cagaran. Sesiapa yang layak, akan diberi had limit kad kredit yang biasanya sebanyak 3-4 kali...