Wednesday, July 17, 2019

Pengurusan Kewangan

11 mitos takaful yang anda harus tahu dan elak terpedaya

Antara perkara yang penting sekarang adalah perlindungan takaful. Setuju? Sebagai orang Islam, kita digalakkan ambil takaful berbanding mengambil insurans. Tahu tak ada beberapa mitos takaful yang...

11 tips pengurusan kewangan peribadi yang anda harus tahu

Pengurusan kewangan peribadi adalah kunci bagi pastikan kita tak terlibat dengan masalah kewangan yang serius. Siapa yang pandai uruskan kewangan peribadi, dia akan lebih 'bersedia'...

10 rahsia orang berjaya yang anda boleh praktikkan dalam kehidupan

Apa yang kita lakukan hari ini boleh mempengaruhi masa depan kita. Orang yang dah berjaya, tindakan mereka lain dari yang biasa. Tidaklah orang yang...

3 perkara yang anda harus tahu tentang CTOS

Bila mula bekerja, antara perkara penting yang perlu dijaga ada skor kredit. Skor kredit penting bagi memastikan korang boleh buat pinjaman di masa hadapan. Apa...

7 faktor penghalang anak muda memiliki rumah pertama

Ramai yang bergaji kecil rasa tak layak nak beli rumah. Padahal, kalau tahu caranya, insyaAllah impian nak memiliki rumah sendiri tu boleh dicapai. Cuma korang...

4 tips macam mana nak track belanja bulanan. No #4 paling best

Salah satu perkara penting dalam merancang kewangan adalah mengawal perbelanjaan bulanan. Berapa yang kita habiskan untuk sebulan? Makanan, pengangkutan, sewa bilik, self reward, dan...

7 ciri perempuan bijak kewangan yang patut anda cari jika ingin berkahwin

  "Macam mana nak pastikan pilihan pasangan kita tu betul?" Mesti biasa dengar kan soalan ni? Sebenarnya agak susah untuk jawab betul ataupun tidak. Cuma kita...

“Anak muda, baca 7 nasihat kewangan ni bila baru mula bekerja” – Amir

Dah belajar bertahun - tahun, akhirnya dapat juga konvo dan seterusnya dapat kerja, siapa yang tak seronok kan? Mestilah macam-macam dah plan bila dapat...

15 tips mencapai kebebasan kewangan untuk masa depan anak muda

Bila kita dah mula berkerja dan ada kehidupan sendiri, mestilah kita pernah terfikir untuk capai kebebasan kewangan kan? Nak tak nak, kita memang kena mula...

Tak tahu macam mana nak mulakan simpanan? Buat 30 tips menyimpan yang hebat ini.

Nak jadi bijak kewangan, tak susah pun sebenarnya jika tahu caranya. Diri sendiri kena tahu apa matlamat yang kita nak capai. Contohnya matlamat kita...