Wednesday, February 20, 2019

Pengurusan Kewangan

6 tanda anda sedang hadapi masalah kewangan yang serius

Bila dapat gaji, apa yang kita buat dengan duit tu? Urus secara baik ataupun tidak? Kadang-kadang, kita tak sedar kewangan dah bocor. Sampai tengah bulan,...

22 jenis tabung yang anak muda boleh mula buat untuk 2018

Bila tak tahu nak bahagikan duit yang ada, ada orang hadapi masalah simpanan asyik bocor. Dah simpan, namun makin berkurang. Kejap masuk kejap keluar. Korang...

6 panduan kewangan yang anda kena mulakan sebelum terlambat

Bila dengar real case orang yang ada masalah kewangan, memang rasa tragis betul. Orang lain cuma mampu bagi pendapat atau nasihat. Yang boleh ubah cuma...

Macam mana nak menyimpan untuk deposit rumah dalam masa 3 tahun?

  Hampir semua orang berimpian nak ada rumah sendiri. Paling kurang sebiji rumah atas nama sendiri. Kan? Sama ada rumah untuk kegunaan sendiri ataupun pelaburan,...

Bina tabung pendidikan anak RM38K dengan konsisten simpan RM100 sebulan

Bila dah ada anak, macam - macam yang kita akan fikirkan untuk sediakan kepada mereka. Kalau boleh nak bagi yang terbaik. Betul? Antara perkara yang kita...

Applikasi untuk monitor hutang orang yang anda patut install sekarang

"Kau bayar dulu. Nanti aku bayar" Pernah tak korang berdepan situasi macam di atas? Keluar dengan member, korang yang keluarkan duit dulu. Tapi last-last kawan...

Bergantung pada allowance belajar-gadis ini buktikan boleh menyimpan

Dari pengalaman orang lain, banyak yang kita boleh belajar dari mereka. Apa yang baik untuk kita ikut, kita buat. Apa yang tak elok, kita...
Sumber : thesuccessfulbuilder.com

7 Panduan Menuju Kejayaan Pengurusan Kewangan : Amalkan Formula S.E.B.E.L.A.S.

 Sekarang ni, serba serbi pakai duit. Nak masuk tandas pun kena bayar dulu sebelum boleh masuk. Belum lagi perbelanjaan peribadi. Memang sah-sah guna duit. Kalau...

10 sebab kenapa loan anda boleh direject oleh pihak bank

Bila bank reject permohonan loan kita, mestilah kita rasa tak best kan? Namun, sebelum kita nak rasa tak best tu, sebenarnya bukan 100% salah...
Sumber : Encik Kamal

Macam mana nak bida dan beli kenderaan lelong?

Biasa kita baca proses membeli rumah secara lelong saja kan? Macam mana pula jika kita berminat nak membida kenderaan lelong? Apa proses yang kita perlu tahu? Hari...