Wednesday, February 20, 2019

Pengurusan Kewangan

Cara dapatkan kehidupan selesa guna 7 cara ini. No #7 paling penting

Antara matlamat yang kita ada adalah nak hidup selesa. Kan? Pada kami, tak salah untuk letak matlamat ni sebab apa yang penting, kita jelas dengan...

Jangan mengemis dan mula berusaha

  Tukang cuci rumah saya bercerita, dia dan suaminya menghantar pulang setiap 3 bulan RM10 000 sahaja. Tahun 2013 dia menghantar RM42 000 pulang ke...

Permohonan pinjaman bank anda bakal terjejas jika anda leka dengan pajak gadai. Baca artikel...

Apa kesan Pawn Broking (pajak gadai) terhadap permohonan pinjaman bank? Pawn Broking atau dalam bahasa melayu dipanggil pajak gadai. Pawn Broking ini agak digemari oleh masyarakat...

Ketahui panduan beli kereta baru dengan formula mudah

Ramai yang 'terbakar' semalam akibat membeli kereta baru. Marahnya luar biasa. Dengan rasa rendah hati izinkan saya ulangkaji bagaimana nak beli kereta baru berdasarkan...
Sumber gambar : pixabay.com

Macam mana orang gaji kecil mampu survive dan beli rumah?

Kau mesti ada kawan yang bergaji sikit, tapi rilek je hadapi hidup. Isteri tak kerja tapi boleh je tanggung makan minum anak isteri. Gaji kecil...

3 kaedah untuk melangsaikan hutang anda dengan pantas dan berkesan

Menurut laporan akhbar The Star, kadar kemuflisan di Malaysia semakin meningkat dengan sebanyak 21,987 kes dilaporkan pada tahun 2013. Hal ini tentunya membuat kita...

Apa itu Margin Pembiayaan (MOF)?

Kebiasaannya, untuk rumah pertama, ramai yang layak untuk dapat 90% margin pembiayaan. Namun, ada sesetengah kes bila mohon pembiayaan dengan bank, mereka tak dapat 90%...

7 perkara yang boleh merosakkan tabung simpanan anda

"Dah pegang duit sendiri ni, ape salahnya self-reward. Dah kerja penat penat kot" Ini antara ayat femes yang biasa keluar. Tak salah nak self reward....

40 tips selamatkan wang anda. Penulis ini berkongsi cara mudah berjimat.

Lantaklah orang kata apa, yang penting kita jimat belanja. Tarik nafas dan bermulalah.   1.Belanja kurang dari pendapatan 2.Cari cara buat duit lebih 3.Ubah gaya hidup 4.Rancang kewangan anda 5.Mulakan...

22 jenis tabung yang anak muda boleh mula buat untuk 2018

Bila tak tahu nak bahagikan duit yang ada, ada orang hadapi masalah simpanan asyik bocor. Dah simpan, namun makin berkurang. Kejap masuk kejap keluar. Korang...