Tuesday, December 18, 2018

Pengurusan Kewangan

Nak beli rumah secara tunai? Ini jawapannya

Dengan sedikit kreativiti membeli hartanah tanpa pinjaman bank atau dengan kata lain beli secara tunai boleh di lakukan jika mahu. Hartanah yang Abam D maksudkan...

22 jenis tabung yang anak muda boleh mula buat untuk 2018

Bila tak tahu nak bahagikan duit yang ada, ada orang hadapi masalah simpanan asyik bocor. Dah simpan, namun makin berkurang. Kejap masuk kejap keluar. Korang...

Nak simpan duit dengan cara yang mudah? Baca perkongsian pakar kewangan ini sampai habis.

  Membuat SIMPANAN adalah perkara asas dalam pengurusan kewangan. Ia perkara mudah untuk disebut, tapi sukar untuk dilaksanakan. Biasanya ia dilakukan ialah dengan cara; GAJI (tolak) BELANJA...

7 nasihat kewangan untuk anak muda

Kewangan, jika tak jaga dengan elok, ada peluang untuk jadi tak terurus. Jika kita baru nak bermula dari bawah, mulakan saja. Sebelum ni tak pandai...

30 Panduan anak muda dalam menuju masa hadapan yang patut anda tahu

Edisi: Pengurusan Kewangan & Hartanah 2017 semakin mendekat. Umur pula kian meningkat. Bagaimana matlamat dan hala tuju korang? Masih di takuk yang lama atau sudah...

Belajar berkata tidak

Bagi saya ini satu kemahiran yang perlu bagi semua orang terutama kepada orang yang rapat dalam hidup kita , walma suami / isteri dan ahli...

11 mitos takaful yang anda harus tahu dan elak terpedaya

Antara perkara yang penting sekarang adalah perlindungan takaful. Setuju? Sebagai orang Islam, kita digalakkan ambil takaful berbanding mengambil insurans. Tahu tak ada beberapa mitos takaful yang...
Sumber gambar : www.gallerydirect.com

Macam mana lelaki ini berjaya membeli beberapa buah rumah selepas terperangkap dengan hutang kereta?

Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan petik nama saya dalam status tentang kereta baru vs kereta terpakai. Berduyun-duyun followers baru harini. Boleh follow FB beliau sebab penulisan...
Sumber gambar : pixabay.com

19 perkara yang jangan anda lakukan bila melanggan takaful

  1. JANGAN langgan takaful sebab ejen semata-mata. Kawan saya ejen, ejen tu cantik, ejen tu bagi hadiah setiap tahun dan lain-lain. Pilih Takaful berdasarkan...

4 asas perancangan kewangan yang mungkin anda terlepas pandang. Baca artikel ini sampai habis.

  Ini adalah beberapa asas Financial Planning (perancangan kewangan) yang perlu kita ambil-kira dalam kehidupan kita. Setiap satu mempunyai kepentingan yang tersendiri. Asas #1 Simpanan Simpanan adalah...