Friday, April 19, 2019

Pengurusan Kewangan

Sumber gambar: pixabay.com

Maksud kod dalam laporan CCRIS yang anda harus ambil tahu

Korang biasa dengar CCRIS atau nama panjang dia Central Credit Reference Information System kan. Dah ramai yang share pasal CCRIS ni kat FB.Termasuk la...

Nak kumpul duit cara sempoi tanpa perlu pening kepala? Ikuti 10 cara kumpul duit...

  Meh saya kongsikan cara-cara mudah dan praktikal yang saya amalkan untuk kumpul duit dengan lebih cepat. Bak kata Syaheizy Sam, "Di mana ada kemahuan, di...

Nak beli rumah secara tunai? Ini jawapannya

Dengan sedikit kreativiti membeli hartanah tanpa pinjaman bank atau dengan kata lain beli secara tunai boleh di lakukan jika mahu. Hartanah yang Abam D maksudkan...

Nak berjaya menyimpan walaupun bergaji bawah 1K? Baca 7 tips menarik ini.

  "Gaji aku ciput la, macam mana nak menyimpan." "Nak makan pun sakit, inikan pula nak menyimpan." "Gaji 3K bolehlah la nak simpan, gaji aku 1K je." *** Itu...

7 cara menyimpan dengan bijak bagi anda yang baru nak bermula

Nak mula menyimpan, memang bukan senang. Cuma ingat satu perkara ni. Tak mulakan menyimpan sekarang, nak guna duit apa bila kita berdepan dengan sesuatu...
Sumber : Encik Kamal

Macam mana nak bida dan beli kenderaan lelong?

Biasa kita baca proses membeli rumah secara lelong saja kan? Macam mana pula jika kita berminat nak membida kenderaan lelong? Apa proses yang kita perlu tahu? Hari...

11 tips pengurusan kewangan peribadi yang anda harus tahu

Pengurusan kewangan peribadi adalah kunci bagi pastikan kita tak terlibat dengan masalah kewangan yang serius. Siapa yang pandai uruskan kewangan peribadi, dia akan lebih 'bersedia'...

10 Matlamat Kewangan Anak Muda Sebelum Mencapai Usia 30 Tahun

  Usia muda kita sangat berharga. Apa yang kita buat di usia muda akan memberi kesan kepada kita di usia tua kelak. Orang hipster dan...

5 jangan yang perlu dielakkan masa ekonomi gawat

Ekonomi sekarang tengah sakit. Sebelum ekonomi diri dan keluarga kita pun turut sakit, pastikan kita tak buat 5 perkara di bawah ni: Perkara #1 JANGAN...

Apa perbezaan di antara pendapatan aktif dan pasif?

Gagal uruskan kewangan dengan baik boleh mendatangkan masalah yang besar dalam hidup. Setuju? Masalah ni takkan habis kalau kita sendiri tak mula ubah dari sekarang....