Wednesday, July 18, 2018

Pengurusan Kewangan

Sumber gambar: mStar

Perkara penting yang anda harus tahu tentang Simpanan Shariah KWSP

Apakah Simpanan Shariah? Simpanan Shariah merupakan satu inisiatif oleh KWSP bagi membolehkan ahli KWSP memilih untuk akaunnya diuruskan dan dilaburkan mengikut Syariah.   Mengapakah Simpanan Shariah diperkenalkan? Simpanan...

3 tahun, ada simpanan RM18K. Macam mana nak buat?

Baru mula bekerja dan pegang duit sendiri, mestilah nak enjoy sikit kan? Dah penat-penat belajar, dapat pegang duit sendiri, lagilah bertambah rasa gembira. Tak salah...

7 panduan pengurusan kewangan khas bagi pasangan baru berkahwin

Bila ada ilmu, insyaAllah kita boleh uruskan sesuatu dengan efektif. Terutama sekali dalam bab pengurusan kewangan. Kali ni kami nak sentuh bab pengurusan kewangan bagi...

6 tanda anda sedang hadapi masalah kewangan yang serius

Bila dapat gaji, apa yang kita buat dengan duit tu? Urus secara baik ataupun tidak? Kadang-kadang, kita tak sedar kewangan dah bocor. Sampai tengah bulan,...

22 jenis tabung yang anak muda boleh mula buat untuk 2018

Bila tak tahu nak bahagikan duit yang ada, ada orang hadapi masalah simpanan asyik bocor. Dah simpan, namun makin berkurang. Kejap masuk kejap keluar. Korang...

6 panduan kewangan yang anda kena mulakan sebelum terlambat

Bila dengar real case orang yang ada masalah kewangan, memang rasa tragis betul. Orang lain cuma mampu bagi pendapat atau nasihat. Yang boleh ubah cuma...

Macam mana nak menyimpan untuk deposit rumah dalam masa 3 tahun?

  Hampir semua orang berimpian nak ada rumah sendiri. Paling kurang sebiji rumah atas nama sendiri. Kan? Sama ada rumah untuk kegunaan sendiri ataupun pelaburan,...

Bina tabung pendidikan anak RM38K dengan konsisten simpan RM100 sebulan

Bila dah ada anak, macam - macam yang kita akan fikirkan untuk sediakan kepada mereka. Kalau boleh nak bagi yang terbaik. Betul? Antara perkara yang kita...

Applikasi untuk monitor hutang orang yang anda patut install sekarang

"Kau bayar dulu. Nanti aku bayar" Pernah tak korang berdepan situasi macam di atas? Keluar dengan member, korang yang keluarkan duit dulu. Tapi last-last kawan...

Bergantung pada allowance belajar-gadis ini buktikan boleh menyimpan

Dari pengalaman orang lain, banyak yang kita boleh belajar dari mereka. Apa yang baik untuk kita ikut, kita buat. Apa yang tak elok, kita...