Friday, March 22, 2019

Pengurusan Kewangan

5 perkara yang anak muda boleh target sebelum umur 35 tahun

"Kau kena ada 5 ni sebelum 35 tahun." “Kalau tak dapat juga kena buat apa?” “Kau kena menggelabah.” #1 Duduk rumah yang selesa Umur dah masuk 35 tahun dah...

4 sebab kenapa ketua keluarga wajib ada income protection

  Kau WAJIB tahu pasal income protection ni. Lagi-lagi kalau kau adalah seorang suami dan seorang ayah, memang kena ada INCOME PROTECTION. #1 SUAMI PENYUMBANG UTAMA PENDAPATAN...

7 nasihat kewangan untuk anak muda

Kewangan, jika tak jaga dengan elok, ada peluang untuk jadi tak terurus. Jika kita baru nak bermula dari bawah, mulakan saja. Sebelum ni tak pandai...

7 panduan untuk elakkan diri dari jadi hamba hutang

  Biar papa asal bergaya. Kebanyakan anak muda sekarang suka pegang prinsip ini. Mereka lebih suka nampak bergaya, nampak mewah sedangkan hutang keliling pinggang. Kau...

5 point penting bagi yang berbisnes. Wajib baca sampai habis

  Ramai mereka yang berbisnes kat luar sana tidak mempunyai proper documentation untuk memudahkan mereka mohon loan di bank. Jangan pandang remeh, ianya penting untuk...

3 tahun, ada simpanan RM18K. Macam mana nak buat?

Baru mula bekerja dan pegang duit sendiri, mestilah nak enjoy sikit kan? Dah penat-penat belajar, dapat pegang duit sendiri, lagilah bertambah rasa gembira. Tak salah...

10 golongan target scammer sindiket penipuan. Hati-hati.

Isu tentang scammer dan sindiket penipuan ni tak pernah surut ditelan masa. Mesti ada je. Hilang satu isu, muncul yang baru. Kita mestilah taknak terjebak...

7 jenis tabung bagi anda yang bekerja sendiri mengikut tertib kewangan

Bila bekerja sendiri dan tak ada gaji tetap, lagilah kena aware tentang kewangan. Setuju? Banyak tips-tips kewangan yang orang berikan. Tinggal korang nak sedut ilmu...
Sumber gambar: mStar

Perkara penting yang anda harus tahu tentang Simpanan Shariah KWSP

Apakah Simpanan Shariah? Simpanan Shariah merupakan satu inisiatif oleh KWSP bagi membolehkan ahli KWSP memilih untuk akaunnya diuruskan dan dilaburkan mengikut Syariah.   Mengapakah Simpanan Shariah diperkenalkan? Simpanan...

7 panduan pengurusan kewangan khas bagi pasangan baru berkahwin

Bila ada ilmu, insyaAllah kita boleh uruskan sesuatu dengan efektif. Terutama sekali dalam bab pengurusan kewangan. Kali ni kami nak sentuh bab pengurusan kewangan bagi...