Sunday, November 19, 2017

Pengurusan Kewangan

“Anak muda, baca 7 nasihat kewangan ni bila baru mula bekerja” – Amir

Dah belajar bertahun - tahun, akhirnya dapat juga konvo dan seterusnya dapat kerja, siapa yang tak seronok kan? Mestilah macam-macam dah plan bila dapat...

15 tips mencapai kebebasan kewangan untuk masa depan anak muda

Bila kita dah mula berkerja dan ada kehidupan sendiri, mestilah kita pernah terfikir untuk capai kebebasan kewangan kan? Nak tak nak, kita memang kena mula...

Tak tahu macam mana nak mulakan simpanan? Buat 30 tips menyimpan yang hebat ini.

Nak jadi bijak kewangan, tak susah pun sebenarnya jika tahu caranya. Diri sendiri kena tahu apa matlamat yang kita nak capai. Contohnya matlamat kita...

5 faktor penyebab kewangan peribadi teruk. Poin #2 anda kena mula ubah

Bila baca cerita orang yang gagal uruskan kewangan dengan baik, mesti kita akan rasa sedih kan? Apa yang dah terjadi, ambil pengajaran. Tak ada orang...

Apa perbezaan di antara pendapatan aktif dan pasif?

Gagal uruskan kewangan dengan baik boleh mendatangkan masalah yang besar dalam hidup. Setuju? Masalah ni takkan habis kalau kita sendiri tak mula ubah dari sekarang....

“Bang,apa pesanan untuk anak muda yang baru masuk universiti?”

Budak junior bertanya. "Bang, kalau ada pesanan yang abang akan bagi kepada kami semua budak-budak baru masuk universiti ni agaknya apa pesanan itu?" Sebelum aku jawab,...
Sumber gambar : pixabay.com

10 jenis tabung yang anak muda boleh mula ketika sudah bekerja

Bila mula bekerja, pasti banyak benda yang kita rancang kan? Masuk je gaji, terus buat bayar itu ini. Kalau tak rancang kewangan bermula dari...

Tahu tak anda boleh keluarkan KWSP (EPF) untuk 4 tujuan perumahan ini?

Pernah semak penyata tahunan KWSP korang tak? Dah berapa banyak yang terkumpul? Jika dah banyak, tahniah. Jika masih belum banyak, tak apa. Tahu tak dengan...
Sumber gambar : pixabay.com

Macam mana orang gaji kecil mampu survive dan beli rumah?

Kau mesti ada kawan yang bergaji sikit, tapi rilek je hadapi hidup. Isteri tak kerja tapi boleh je tanggung makan minum anak isteri. Gaji kecil...
Sumber gambar: pixabay.com

Maksud kod dalam laporan CCRIS yang anda harus ambil tahu

Korang biasa dengar CCRIS atau nama panjang dia Central Credit Reference Information System kan. Dah ramai yang share pasal CCRIS ni kat FB.Termasuk la...

PENULIS