Sunday, December 17, 2017

Hartanah

Nak beli rumah tapi takut? Baca panduan beli rumah pertama ini sampai habis

Bagi seorang yang newbie dalam hartanah, takut merupakan perkara biasa. Macam-macam fikir. Yelah, beli rumah bukan macam beli sayur kan? Kena hati-hati. Tersalah langkah,...

Orang bergaji RM3K pun tak beli rumah lagi? Jom baca kenapa

Bagi anak muda yang baru dapat kerja, normallah jika masih bertatih nak susun langkah nak beli rumah sendiri. Tapi macam mana pula orang yang...

Betul ke bank tak pandang rumah yang masih master title untuk pembiayaan perumahan?

Setiap bank ada syarat masing-masing. Sebelum korang nak mohon pembiayaan perumahan, pastikan korang dapatkan maklumat terlebih dahulu. Betul ke bank tak 'favour' untuk pembiayaan rumah...

5 jenis surat kuasa wakil (Power of Attorney (PA)) dan kesannya yang anda harus...

Isu tentang PA ini banyak menimbulkan kekeliruan bukan sahaja kepada orang awam malahan kepada pengamal undang-undang juga. Ramai yang memberikan PA kepada seseorang tanpa mengetahui...
Sumber gambar : www.plumbingperspective.com

5 perkara yang anda wajib lakukan sebelum membuat keputusan membeli rumah dengan pemaju

Nak beli rumah memang bukan satu perkara mudah bagi orang yang baru bermula. Ada banyak perkara yang korang kena ambil tahu. Salah satunya adalah ilmu...

Perbandingan antara DSR, pembiayaan ASB, perjanjian sewaan dan NDI

Macam mana nak tahu DSR (Debt Service Ratio) setiap bank?  Jawapannya kena survey. Malah jika korang ada pembiayaan ASB, ada bank yang terima sebagai pendapatan...

7 panduan untuk dapatkan pembiayaan perumahan dengan kadar keuntungan bank yang baik

  Soalan: Betul ke kalau rumah bawah RM100K, kadar keuntungan bank lebih mahal berbanding kalau kita beli rumah RM100K ke atas? Jawapan: Ya. Ada kalanya kadar...

8 perkara penting tentang bumbung rumah yang anda harus tahu sebelum tersalah beli

  Sedikit perkongsian penilaian rekabentuk bangunan untuk kediaman yang selesa. Perkara yang paling utama dan memakan belanja yang paling tinggi dalam pengubahsuaian adalah bumbung. Jadi,...

Lelaki ini dedahkan tips penjawat awam boleh beli 6 rumah dengan senang

  1. Sampai sekarang, saya masih anggap penjawat awam ada unfair advantage untuk beli rumah banyak-banyak berbanding pekerja swasta. Unfair advantage tu adalah dari segi...

Apa nak buat bila pemilik bersama geran kongsi tak setuju pecah bahagi tanah?

  Antara masalah yang biasa timbul apabila seseorang pemilik bersama tanah pertanian geran kongsi ingin membuat pecah bahagian tanah tersebut adalah tiadanya persetujuan daripada kesemua...

PENULIS