Sunday, November 17, 2019

Hartanah

Betul ke anda boleh keluarkan KWSP (EPF) untuk urusan perumahan?

  Pengeluaran Membina / Membeli Rumah PENGELUARAN MEMBELI RUMAH i) Pengeluaran ini membolehkan ahli mengeluarkan simpanan Akaun 2 untuk membiayai pembelian sebuah rumah. ii) Pengeluaran untuk membeli rumah...

Apa nak buat bila pemilik bersama geran kongsi tak setuju pecah bahagi tanah?

  Antara masalah yang biasa timbul apabila seseorang pemilik bersama tanah pertanian geran kongsi ingin membuat pecah bahagian tanah tersebut adalah tiadanya persetujuan daripada kesemua...
Sumber gambar : www.bankforeclosing.com

7 risiko besar yang pelabur lelong newbie harus tahu sebelum terperangkap

Sekarang ni market tengah meriah, reserve price dah tinggi, orang bid melebihi market value! Jadi meh saya share balik untuk kengkawan newbie saya. Ini serba...

7 kaedah wajib guna untuk beli rumah pertama sebelum tersilap langkah 

Kami yakin semua orang nak ada rumah sendiri. Dapat sebiji kira alhamdulillah sangat dah. Dapat lebih dari tu, bonus. Rumah bukannya makin murah. Ada yang...

Tips membeli rumah melalui Ejen Hartanah dan cara mengelakkan booking rumah daripada hangus

Urusan jual beli rumah subsale akan lebih mudah jika korang menggunakan khidmat ejen hartanah. Tetapi tidak bermakna kita perlu menyerahkan 100% urusan kepada ejen...

Mulai 1 Jan 2017, rumah pertama bernilai RM300K ke bawah dikecualikan daripada bayaran duti...

  Tahukah anda, mulai 1 Jan 2017, untuk pembelian rumah pertama yang bernilai RM300K KEBAWAH, anda akan DIKECUALIKAN daripada bayaran duti setem pindah milik dan...

5 kesalahan orang muda lambatkan rumah pertama

Beli Kereta Awal Kerja Kita terus nak beli kereta sebab naik moto dah tak glamer rasanya. Ish...graduan U mana boleh naik Demak, nanti senak. ...

“Kenapa permohonan pembiayaan perumahan saya ditolak?” – Syah

  Korang ada plan nak beli rumah tahun 2018 ni? Usaha yang bagus. Bagi yang dah mula bertindak, tahniah kami ucapkan. Sebelum mula membeli hartanah, pastikan korang...

Apa pembeli rumah boleh buat jika CCC dah keluar tetapi rumah belum siap?

Bila korang beli rumah dengan pemaju, pastikan korang ambil tahu apa yang perlu dilihat bila rumah dah siap. Ada sesetengah kes CCC dah keluar, tapi...

Berapakah yang anda perlukan untuk membeli rumah mampu milik?

  Anda mungkin mendapati sukar untuk percaya. Dari 4-5 tahun yang lalu (Tarikh bertulis: Feb 2014), ia  mungkin hanya memerlukan RM200,000 untuk memiliki sebuah...