Tuesday, December 18, 2018

Hartanah

Sumber gambar : www.adviseable.com.au

Panduan lengkap beli rumah pertama untuk pelabur newbie

  Ada orang kata susahnya beli rumah tetapi pelik tak kenapa ada orang boleh beli banyak rumah macam beli karipap sedangkan gaji anda dan gaji...

Kenapa rumah belum siap tapi pembeli sudah dapat rumah yang ada CCC?

  Sejak kebelakangan ini, saya terima beberapa aduan daripada pembeli rumah yang dalam pembinaan yang mendakwa pemaju telah serahkan milikan kosong rumah kepada mereka, sedangkan...
Sumber gambar : hplawsd.com

Lelaki ini kongsi perkara penting pelabur newbie perlukan untuk beli rumah

Lagi awal anda mula merancang langkah untuk beli rumah, lebih baik. Yang suka cari alasan tu, lambat-laun akan rasa rugi juga. Sekadar berpesan supaya...

Nak beli rumah tapi takut? Baca panduan beli rumah pertama ini sampai habis

Bagi seorang yang newbie dalam hartanah, takut merupakan perkara biasa. Macam-macam fikir. Yelah, beli rumah bukan macam beli sayur kan? Kena hati-hati. Tersalah langkah,...

7 senarai semak yang anak muda perlu tahu sebelum beli rumah pertama

  1. CCRIS CCRIS (Central Credit Reference Information System) ini merupakan rekod pinjaman daripada institusi kewangan seperti pembiayaan kereta, kad kredit, pinjaman peribadi. Penting ada CCRIS...

Fakta ruang balkoni rumah yang anda perlu tahu sebelum menolak untuk membeli rumah ada...

Ramai yang sedia tahu balkoni mempunyai fungsi untuk memberi ruang outdoor kepada penghuni bangunan yang tinggi. Tetapi apakah relevance dan fungsi sesebuah balkoni? Size ruang...

Orang bergaji RM3K pun tak beli rumah lagi? Jom baca kenapa

Bagi anak muda yang baru dapat kerja, normallah jika masih bertatih nak susun langkah nak beli rumah sendiri. Tapi macam mana pula orang yang...
Sumber : Ir Ajak Abdul Razak

5 golongan yang patut anda berdamping jika serius nak melabur dalam rumah busuk

Bila nak mula terjebak dalam rumah busuk, macam macam yang korang kena ambil kira. Salah satunya adalah bina networking dengan orang - orang yang sesuai....

Rumah subsale rosak – Adakah anda boleh minta penjual baiki kerosakan?

  Sesetengah orang menyangka yang jika mereka beli rumah subsale, mereka juga layak memperoleh tempoh waranti kecacatan sebagaimana beli rumah yang dalam pembinaan dengan pemaju. Sebenarnya...

Beli rumah pertama dengan buat 5 perkara ini. Baca perkongsian dari pakar hartanah tentang...

  Antara pasaran hartanah yang menarik dalam keadaan ekonomi sekarang adalah pasaran sekunder. 1. Beli rumah dengan orang kita kenal. Kadang kala lebih mudah runding harga...