Monday, August 26, 2019

Hartanah

Definisi cluster house dan ciri-cirinya yang anda perlu tahu sebelum memilih untuk membelinya

Dari segi bahasa, cluster bermaksud 'kelompok'. Jadi dalam istilah hartanah, Cluster House ini bermaksud rumah yang berkelompok. Cluster house ini bukan lah hanya terdapat...

5 jenis surat kuasa wakil (Power of Attorney (PA)) dan kesannya yang anda harus...

Isu tentang PA ini banyak menimbulkan kekeliruan bukan sahaja kepada orang awam malahan kepada pengamal undang-undang juga. Ramai yang memberikan PA kepada seseorang tanpa mengetahui...

Nak beli rumah tapi takut? Baca panduan beli rumah pertama ini sampai habis

Bagi seorang yang newbie dalam hartanah, takut merupakan perkara biasa. Macam-macam fikir. Yelah, beli rumah bukan macam beli sayur kan? Kena hati-hati. Tersalah langkah,...
Sumber gambar : acmppnwnetwork.org

6 buku hartanah yang wajib anda baca jika serius nak melabur dalam hartanah

Sebenarnya impian nak beli rumah pertama boleh dicapai jika kena dengan caranya. Macam mana? Dengan belajar dan bertanya pada orang yang betul. Kalau nak...

8 perkara penting tentang bumbung rumah yang anda harus tahu sebelum tersalah beli

  Sedikit perkongsian penilaian rekabentuk bangunan untuk kediaman yang selesa. Perkara yang paling utama dan memakan belanja yang paling tinggi dalam pengubahsuaian adalah bumbung. Jadi,...

8 risiko beli rumah secara sambung bayar ansuran pinjaman perumahan penjual yang anda patut...

Sekarang ini ramai pula orang yang beli rumah secara sambung bayar ansuran pinjaman perumahan penjual. Misalnya, A masih mempunyai baki pinjaman perumahan dengan Bank XYZ...

Salah faham tentang deposit rumah sewa yang anda perlu tahu

  Apabila mencari rumah sewa, antara perkara utama yang akan dilihat ialah deposit. Namun masih ramai yang salah faham istilah deposit ini sama ada daripada...

Bolehkah anda sebagai pembeli rumah membatalkan perjanjian jual beli dengan pemaju?

  Ramai pembeli rumah bertanyakan kepada saya, bolehkah mereka membatalkan perjanjian jual beli yang telah ditandatangani dengan pemaju? Alasan yang diberikan Antara alasan-alasan yang biasa diberikan oleh...

Ketahui cara semak CCRIS dan CTOS anda sebelum pembiayaan perumahan ditolak. Baca artikel ini...

Jika korang berminat nak membeli hartanah dan membuat pembiayaan perumahan dengan pihak bank, korang kena mencantikkan profile kewangan, CCRIS dan rekod CTOS. Ramai lagi yang...
Sumber : pixabay.com

Berapa banyak duit deposit yang anda perlukan untuk beli rumah?

  Beli rumah tak semestinya perlu 10% downpayment walaupun lazimnya ia perlu. Ada yang putus asa untung menabung beli rumah tetapi terus beli kereta dan...