Sunday, November 19, 2017

Hartanah

11 komponen yang akan mengubah rupa rumah busuk menjadi wangi

Bila nak renovate rumah, ada beberapa komponen yang korang boleh buat supaya rumah korang nampak lebih wangi. Jangan main bedal je renovate rumah sebab...

6 ciri wajib tengok sebelum pilih pembiayaan rumah. Poin #6 paling penting

Setiap bank di Malaysia ni ada kelebihan dan kekurangan mereka. Sebelum nak mohon pinjaman perumahan, korang kena dapatkan maklumat yang betul. Apa yang nak kena tengok...

Apa pembeli rumah boleh buat jika CCC dah keluar tetapi rumah belum siap?

Bila korang beli rumah dengan pemaju, pastikan korang ambil tahu apa yang perlu dilihat bila rumah dah siap. Ada sesetengah kes CCC dah keluar, tapi...

Kenapa rumah belum siap tapi pembeli sudah dapat rumah yang ada CCC?

  Sejak kebelakangan ini, saya terima beberapa aduan daripada pembeli rumah yang dalam pembinaan yang mendakwa pemaju telah serahkan milikan kosong rumah kepada mereka, sedangkan...

Nak beli rumah tapi takut? Baca panduan beli rumah pertama ini sampai habis

Bagi seorang yang newbie dalam hartanah, takut merupakan perkara biasa. Macam-macam fikir. Yelah, beli rumah bukan macam beli sayur kan? Kena hati-hati. Tersalah langkah,...

Orang bergaji RM3K pun tak beli rumah lagi? Jom baca kenapa

Bagi anak muda yang baru dapat kerja, normallah jika masih bertatih nak susun langkah nak beli rumah sendiri. Tapi macam mana pula orang yang...

Betul ke bank tak pandang rumah yang masih master title untuk pembiayaan perumahan?

Setiap bank ada syarat masing-masing. Sebelum korang nak mohon pembiayaan perumahan, pastikan korang dapatkan maklumat terlebih dahulu. Betul ke bank tak 'favour' untuk pembiayaan rumah...

5 jenis surat kuasa wakil (Power of Attorney (PA)) dan kesannya yang anda harus...

Isu tentang PA ini banyak menimbulkan kekeliruan bukan sahaja kepada orang awam malahan kepada pengamal undang-undang juga. Ramai yang memberikan PA kepada seseorang tanpa mengetahui...
Sumber gambar : www.plumbingperspective.com

5 perkara yang anda wajib lakukan sebelum membuat keputusan membeli rumah dengan pemaju

Nak beli rumah memang bukan satu perkara mudah bagi orang yang baru bermula. Ada banyak perkara yang korang kena ambil tahu. Salah satunya adalah ilmu...

Perbandingan antara DSR, pembiayaan ASB, perjanjian sewaan dan NDI

Macam mana nak tahu DSR (Debt Service Ratio) setiap bank?  Jawapannya kena survey. Malah jika korang ada pembiayaan ASB, ada bank yang terima sebagai pendapatan...

PENULIS