Saturday, December 7, 2019

Hartanah

10 tips beli rumah pertama yang newbie wajib tahu

Ada bermacam-macam cara untuk memilih hartanah yang baik. Ada yang memilih untuk membeli di kawasan tertentu. Ada yang beli je kat mana-mana pun asalkan...

Apa itu Margin Pembiayaan (MOF)?

Kebiasaannya, untuk rumah pertama, ramai yang layak untuk dapat 90% margin pembiayaan. Namun, ada sesetengah kes bila mohon pembiayaan dengan bank, mereka tak dapat 90%...

Masih belum ada rumah pertama? Ini panduan untuk anda.

Antara matlamat yang ramai orang ada adalah memiliki rumah pertama atas nama sendiri. Betul? Nak ada rumah sendiri, memang bermacam-macam cabaran yang dihadapi. Percaya pada...

5 mitos salah tentang rumah yang anak muda harus tahu

  #1¬†Masih Muda, Kita Enjoy Semakin lewat kita bermula semakin singkat tempoh bayaran kita. Sanggupkah bayar tinggi pada jenis rumah yang sama.   #2¬†Bayar Lebih, Cepat Habis Jika loan...

Rumah dah serah kunci namun tiada air dan elektrik. Apa nak buat?

Bila kita membeli rumah dengan pemaju, mestilah kita harapkan proses berjalan lancar. Tambah lagi kalau beli rumah pertama. Kan? Namun bagaimana jika rumah tersebut tak...

“Konsep apa aku nak hias rumah ni?” – Amir

Dah berjaya memiliki rumah sendiri? Tahniah kami ucapkan sebab korang dah berjaya capai apa yang korang nak. Bila dah ada rumah sendiri ni mestilah rasa...

Dah sign SNP, tiba-tiba salah satu pihak taknak teruskan jual beli. Apa nak buat?

Dah penat penat view rumah, sign SNP, sekali salah satu pihak main tarik tali tak nak teruskan proses seterusnya. Agak-agak cuak tak? Mestilah cuak. Tambah...

Apa yang perlu dibuat apabila salah seorang daripada joint loan meninggal dunia?

Antara impian ramai orang adalah nak beli rumah. Betul? Banyak proses yang terlibat semasa pembelian hartanah. Antaranya adalah housing loan. Ada yang buat joint loan bersama...

“Kenapa permohonan pembiayaan perumahan saya ditolak?” – Syah

  Korang ada plan nak beli rumah tahun 2018 ni? Usaha yang bagus. Bagi yang dah mula bertindak, tahniah kami ucapkan. Sebelum mula membeli hartanah, pastikan korang...
Sumber : Ed Aswandi

Apa itu Hakmilik Strata dan perkara penting sebelum membeli rumah kediaman jenis hakmilik strata?

Korang tengah mencari rumah untuk dimiliki? Tahniah kami ucapkan atas usaha yang bagus tu. Antara impian ramai orang adalah memiliki rumah atas nama sendiri....