Wednesday, April 8, 2020

Artikel

10 tips beli rumah melalui ejen hartanah untuk elak deposit rumah hangus

Salah satu cara untuk kita beli adalah dengan guna ejen hartanah. Namun, satu perkara yang kita kena hati-hati adalah deposit rumah jangan sampai hangus....
Sumber : pixabay.com

Bagaimana lelaki ini berjaya selesaikan hutang kad kredit RM11000 dalam masa 3 bulan?

    Kad kredit dikira sebagai "unsecured lending" atau pinjaman tanpa cagaran. Sesiapa yang layak, akan diberi had limit kad kredit yang biasanya sebanyak 3-4 kali...

SWOT analisis sebelum anda ingin membeli hartanah pertama

  "Saya nak beli rumah dekat Seremban. Harga RM120K. Berbaloi tak tuan? Nak buat investment" "Saya nak beli rumah di Kajang. Nak buat investment. Okay tak?"   Banyak...

20 perkara jangan dilakukan bila mula bekerja. Ikuti nasihat penulis ini.

Bila mula bekerja, jangan : Jangan beli kereta baru. Jangan beli kereta import. Jangan malu naik motor. Jangan lupa menabung. Jangan lupa bayar hutang. ...

Tips yang anda perlu tahu untuk berurusan dengan ejen lelong sebelum memilih rumah lelong

  Sekarang ni pasaran rumah lelong semakin meriah, antara tandanya ialah harga reserve price agak tinggi kerana permintaan yang semakin meningkat. Sangat penting untuk kita...

30 Tips Survival Untuk Haji dan Umrah

Saya nak berkongsi sedikit tips untuk digunakan oleh para jemaah yang akan berangkat menunaikan haji. Tips keagamaan pastinya dah banyak dikongsikan oleh para Ustaz...

3 perkara asas dalam perancangan kewangan yang anda harus tahu

  Dalam perancangan kewangan, benda paling asas adalah pendapatan (income), perbelanjaan (expenses) serta simpanan (saving). #1: Pendapatan Lagi banyak pendapatan korang lagi bagus. Kalau ada pendapatan pasif,...
Sumber gambar : pixabay.com

10 jenis tabung yang anak muda boleh mula ketika sudah bekerja

Bila mula bekerja, pasti banyak benda yang kita rancang kan? Masuk je gaji, terus buat bayar itu ini. Kalau tak rancang kewangan bermula dari...
Sumber gambar: www.bcna.com

Kalau pelajar tahu 11 tips menyimpan ini, lepas graduate gerenti dah ada simpanan

"Saya tengah belajar. Boleh ke nak menyimpan?" Bila dah belajar kat universiti atau kolej, masa ni lah kita akan bina karakter kita. Sama ada kita...

11 tips pengurusan kewangan peribadi yang anda harus tahu

Pengurusan kewangan peribadi adalah kunci bagi pastikan kita tak terlibat dengan masalah kewangan yang serius. Siapa yang pandai uruskan kewangan peribadi, dia akan lebih 'bersedia'...