Wednesday, April 8, 2020

Artikel

Apa hukum berhutang dalam Islam yang anda perlu tahu?

  #1: Apa hukum berhutang dalam Islam? Ada setengah berhutang yang menjadi satu keperluan seperti membeli rumah kediaman sebagai tempat berlindung dan kereta untuk memudahkan pergerakan....

7 cara mudah nak rasa duit gaji sentiasa cukup walaupun gaji kecil 

  Apa khabar gaji korang? Sihat? Dompet makin menipis ke? Ataupun tebal dengan resit je? Ke, bila buka dompet rasa serupa tumbuk bawang? Kahkah. Bagi yang...

30 Tips Survival Untuk Haji dan Umrah

Saya nak berkongsi sedikit tips untuk digunakan oleh para jemaah yang akan berangkat menunaikan haji. Tips keagamaan pastinya dah banyak dikongsikan oleh para Ustaz...

Ciri-ciri townhouse yang perlu anda tahu sebelum memilih untuk membelinya

  TOWNHOUSE / 'RUMAH BANDAR' merupakan salah satu jenis perumahan yang bukan hanya boleh didapati di Malaysia, malah di negara-negara lain seperti America, United Kingdom,...
Sumber gambar: pixabay.com

Maksud kod dalam laporan CCRIS yang anda harus ambil tahu

Korang biasa dengar CCRIS atau nama panjang dia Central Credit Reference Information System kan. Dah ramai yang share pasal CCRIS ni kat FB.Termasuk la...

Definisi cluster house dan ciri-cirinya yang anda perlu tahu sebelum memilih untuk membelinya

Dari segi bahasa, cluster bermaksud 'kelompok'. Jadi dalam istilah hartanah, Cluster House ini bermaksud rumah yang berkelompok. Cluster house ini bukan lah hanya terdapat...

Mulai 1 Jan 2017, rumah pertama bernilai RM300K ke bawah dikecualikan daripada bayaran duti...

  Tahukah anda, mulai 1 Jan 2017, untuk pembelian rumah pertama yang bernilai RM300K KEBAWAH, anda akan DIKECUALIKAN daripada bayaran duti setem pindah milik dan...

Urusniaga saham dan hukum shariah yang perlu anda tahu sebelum mula melabur

Penulisan ini hanya mampu menyertakan beberapa info ringkas berkaitan sebahagian bentuk urusniaga saham dan hukumnya sahaja. Ia dibuat dalam bentuk ringkas bagi pembacaan orang...
Sumber : Pusat Pungutan Zakat

Macam mana nak kira zakat ASB?

  Sebagaimana yang umum mengetahui, baru-baru ini Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) telah mengumumkan dividen dan bonus bagi Amanah Saham Bumiputera untuk tahun 2017 adalah...

Bagaimana permohonan pinjaman bank saya ditolak gara-gara PTPTN

  Kita semua tahu PTPTN adalah pinjaman pelajaran tinggi kerajaan kepada pelajar yang kurang berkemampuan untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat pengajian tinggi. Interest pada zaman saya...