Saturday, September 21, 2019

Artikel

Apa hukum berhutang dalam Islam yang anda perlu tahu?

  #1: Apa hukum berhutang dalam Islam? Ada setengah berhutang yang menjadi satu keperluan seperti membeli rumah kediaman sebagai tempat berlindung dan kereta untuk memudahkan pergerakan....

Mulai 1 Jan 2017, rumah pertama bernilai RM300K ke bawah dikecualikan daripada bayaran duti...

  Tahukah anda, mulai 1 Jan 2017, untuk pembelian rumah pertama yang bernilai RM300K KEBAWAH, anda akan DIKECUALIKAN daripada bayaran duti setem pindah milik dan...
Sumber : Ed Aswandi

Apa itu Hakmilik Strata dan perkara penting sebelum membeli rumah kediaman jenis hakmilik strata?

Korang tengah mencari rumah untuk dimiliki? Tahniah kami ucapkan atas usaha yang bagus tu. Antara impian ramai orang adalah memiliki rumah atas nama sendiri....

30 Tips Survival Untuk Haji dan Umrah

Saya nak berkongsi sedikit tips untuk digunakan oleh para jemaah yang akan berangkat menunaikan haji. Tips keagamaan pastinya dah banyak dikongsikan oleh para Ustaz...

Ciri-ciri townhouse yang perlu anda tahu sebelum memilih untuk membelinya

  TOWNHOUSE / 'RUMAH BANDAR' merupakan salah satu jenis perumahan yang bukan hanya boleh didapati di Malaysia, malah di negara-negara lain seperti America, United Kingdom,...

Definisi cluster house dan ciri-cirinya yang anda perlu tahu sebelum memilih untuk membelinya

Dari segi bahasa, cluster bermaksud 'kelompok'. Jadi dalam istilah hartanah, Cluster House ini bermaksud rumah yang berkelompok. Cluster house ini bukan lah hanya terdapat...

Bagaimana permohonan pinjaman bank saya ditolak gara-gara PTPTN

  Kita semua tahu PTPTN adalah pinjaman pelajaran tinggi kerajaan kepada pelajar yang kurang berkemampuan untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat pengajian tinggi. Interest pada zaman saya...
Sumber gambar: pixabay.com

Maksud kod dalam laporan CCRIS yang anda harus ambil tahu

Korang biasa dengar CCRIS atau nama panjang dia Central Credit Reference Information System kan. Dah ramai yang share pasal CCRIS ni kat FB.Termasuk la...

Urusniaga saham dan hukum shariah yang perlu anda tahu sebelum mula melabur

Penulisan ini hanya mampu menyertakan beberapa info ringkas berkaitan sebahagian bentuk urusniaga saham dan hukumnya sahaja. Ia dibuat dalam bentuk ringkas bagi pembacaan orang...

5 cara terbaik untuk meminta hutang dari orang yang berhutang tanpa melukakan hati kedua-dua...

  Ada orang mengatakan bahawa " Pinjamkan duit yang anda mampu lihat ia hangus". Bila korang pinjamkan duit kepada rakan atau ahli keluarga, kebiasaannya korang fikir bahawa mereka...