Friday, April 19, 2019

Artikel

10 tips beli rumah melalui ejen hartanah untuk elak deposit rumah hangus

Salah satu cara untuk kita beli adalah dengan guna ejen hartanah. Namun, satu perkara yang kita kena hati-hati adalah deposit rumah jangan sampai hangus....

10 tips panduan matlamat kewangan bagi anak muda

"Jika kita gagal untuk merancang, kita sedang merancang untuk gagal" Masih belum terlambat lagi untuk kita mula merancang kewangan dengan bijak. Mulakan 2019 ni. Apa...

7 ciri-ciri pemohon pinjaman yang disayangi oleh pihak bank

Bila first time nak buat loan rumah, mesti kita terasa cuak kan? Macam macam fikir. Namun sebenarnya kita boleh prepare siap-siap supaya kita termasuk dalam...

Boleh ke nak masuk rumah awal tapi urusan jual beli tak setel lagi?

Bila dah berjaya beli rumah, memang rasa seronok. Kalau boleh nak cepat-cepat masuk rumah. Betul? Namun, boleh ke tak sebenarnya kita sebagai pembeli minta kunci...
Sumber : Syafieqah A'lya

Macam mana orang tak bergaji tetap boleh beli rumah? Wajib baca sampai habis.

Nak capai apa yang kita impikan, serius boleh. Yang penting, kita kena lah berusaha. Cari ilmu dan belajar dari pengalaman orang. Percaya pada diri sendiri. Untuk...
Sumber : Syafieqah A'lya

ASB Financing untuk newbies

Buat korang yang serius nak tahu tentang ASB Financing dan teknik-teknik yang boleh digunakan, jom hadamkan perkongsian power dari Cik Syafieqah A'lya ni. Semoga bermanfaat. - Pengenalan tentang...

10 tips beli rumah pertama yang newbie wajib tahu

Ada bermacam-macam cara untuk memilih hartanah yang baik. Ada yang memilih untuk membeli di kawasan tertentu. Ada yang beli je kat mana-mana pun asalkan...

Apa itu Margin Pembiayaan (MOF)?

Kebiasaannya, untuk rumah pertama, ramai yang layak untuk dapat 90% margin pembiayaan. Namun, ada sesetengah kes bila mohon pembiayaan dengan bank, mereka tak dapat 90%...

“Tanah pusaka banyak nama. Bahagian makin kecil. Macam mana nak setel?”- Imran

Bila masuk bab pengurusan harta, banyak perkara yang kita kena ambil ambil kira. Salah satunya adalah apabila tanah pusaka ada banyak nama. Kalau tersalah urus,...

“Boleh tak saya nak melabur dalam unit trust menggunakan KWSP?”- Ain

"Boleh tak saya nak melabur dalam unit trust menggunakan kwsp?"   Jawapannya sudah tentulah boleh. Namun begitu, ia bergantung kepada berapa yang kita ada dalam KWSP...