Wednesday, July 18, 2018

Artikel

7 perkara yang boleh merosakkan tabung simpanan anda

"Dah pegang duit sendiri ni, ape salahnya self-reward. Dah kerja penat penat kot" Ini antara ayat femes yang biasa keluar. Tak salah nak self reward....

Apa itu Margin Pembiayaan (MOF)?

Kebiasaannya, untuk rumah pertama, ramai yang layak untuk dapat 90% margin pembiayaan. Namun, ada sesetengah kes bila mohon pembiayaan dengan bank, mereka tak dapat 90%...

“Konsep apa aku nak hias rumah ni?” – Amir

Dah berjaya memiliki rumah sendiri? Tahniah kami ucapkan sebab korang dah berjaya capai apa yang korang nak. Bila dah ada rumah sendiri ni mestilah rasa...

7 nasihat kewangan untuk anak muda

Kewangan, jika tak jaga dengan elok, ada peluang untuk jadi tak terurus. Jika kita baru nak bermula dari bawah, mulakan saja. Sebelum ni tak pandai...

10 golongan target scammer sindiket penipuan. Hati-hati.

Isu tentang scammer dan sindiket penipuan ni tak pernah surut ditelan masa. Mesti ada je. Hilang satu isu, muncul yang baru. Kita mestilah taknak terjebak...

7 jenis tabung bagi anda yang bekerja sendiri mengikut tertib kewangan

Bila bekerja sendiri dan tak ada gaji tetap, lagilah kena aware tentang kewangan. Setuju? Banyak tips-tips kewangan yang orang berikan. Tinggal korang nak sedut ilmu...

10 tips beli rumah pertama yang newbie wajib tahu

Ada bermacam-macam cara untuk memilih hartanah yang baik. Ada yang memilih untuk membeli di kawasan tertentu. Ada yang beli je kat mana-mana pun asalkan...

Apa yang perlu dibuat apabila salah seorang daripada joint loan meninggal dunia?

Antara impian ramai orang adalah nak beli rumah. Betul? Banyak proses yang terlibat semasa pembelian hartanah. Antaranya adalah housing loan. Ada yang buat joint loan bersama...
Sumber gambar: mStar

Perkara penting yang anda harus tahu tentang Simpanan Shariah KWSP

Apakah Simpanan Shariah? Simpanan Shariah merupakan satu inisiatif oleh KWSP bagi membolehkan ahli KWSP memilih untuk akaunnya diuruskan dan dilaburkan mengikut Syariah.   Mengapakah Simpanan Shariah diperkenalkan? Simpanan...

3 tahun, ada simpanan RM18K. Macam mana nak buat?

Baru mula bekerja dan pegang duit sendiri, mestilah nak enjoy sikit kan? Dah penat-penat belajar, dapat pegang duit sendiri, lagilah bertambah rasa gembira. Tak salah...