Wednesday, February 20, 2019

Artikel

Boleh ke nak masuk rumah awal tapi urusan jual beli tak setel lagi?

Bila dah berjaya beli rumah, memang rasa seronok. Kalau boleh nak cepat-cepat masuk rumah. Betul? Namun, boleh ke tak sebenarnya kita sebagai pembeli minta kunci...
Sumber : Syafieqah A'lya

Macam mana orang tak bergaji tetap boleh beli rumah? Wajib baca sampai habis.

Nak capai apa yang kita impikan, serius boleh. Yang penting, kita kena lah berusaha. Cari ilmu dan belajar dari pengalaman orang. Percaya pada diri sendiri. Untuk...
Sumber : Syafieqah A'lya

ASB Financing untuk newbies

Buat korang yang serius nak tahu tentang ASB Financing dan teknik-teknik yang boleh digunakan, jom hadamkan perkongsian power dari Cik Syafieqah A'lya ni. Semoga bermanfaat. - Pengenalan tentang...

10 tips beli rumah pertama yang newbie wajib tahu

Ada bermacam-macam cara untuk memilih hartanah yang baik. Ada yang memilih untuk membeli di kawasan tertentu. Ada yang beli je kat mana-mana pun asalkan...

Apa itu Margin Pembiayaan (MOF)?

Kebiasaannya, untuk rumah pertama, ramai yang layak untuk dapat 90% margin pembiayaan. Namun, ada sesetengah kes bila mohon pembiayaan dengan bank, mereka tak dapat 90%...

“Tanah pusaka banyak nama. Bahagian makin kecil. Macam mana nak setel?”- Imran

Bila masuk bab pengurusan harta, banyak perkara yang kita kena ambil ambil kira. Salah satunya adalah apabila tanah pusaka ada banyak nama. Kalau tersalah urus,...

“Boleh tak saya nak melabur dalam unit trust menggunakan KWSP?”- Ain

"Boleh tak saya nak melabur dalam unit trust menggunakan kwsp?"   Jawapannya sudah tentulah boleh. Namun begitu, ia bergantung kepada berapa yang kita ada dalam KWSP...

7 perkara yang boleh merosakkan tabung simpanan anda

"Dah pegang duit sendiri ni, ape salahnya self-reward. Dah kerja penat penat kot" Ini antara ayat femes yang biasa keluar. Tak salah nak self reward....

5 perkara yang anak muda boleh target sebelum umur 35 tahun

"Kau kena ada 5 ni sebelum 35 tahun." “Kalau tak dapat juga kena buat apa?” “Kau kena menggelabah.” #1 Duduk rumah yang selesa Umur dah masuk 35 tahun dah...

4 sebab kenapa ketua keluarga wajib ada income protection

  Kau WAJIB tahu pasal income protection ni. Lagi-lagi kalau kau adalah seorang suami dan seorang ayah, memang kena ada INCOME PROTECTION. #1 SUAMI PENYUMBANG UTAMA PENDAPATAN...