Applikasi untuk monitor hutang orang yang anda patut install sekarang

0
1565

“Kau bayar dulu. Nanti aku bayar”

Pernah tak korang berdepan situasi macam di atas? Keluar dengan member, korang yang keluarkan duit dulu. Tapi last-last kawan lupa pula nak bayar. Aduh. Sekali dua takpe lagi lah. Kalau dah kerap sangat, rabak poket tu nanti.

Perkongsian menarik dari Cik Ayunizah Yuyu ni serius boleh membantu untuk monitor hutang orang kat kita dan juga hutang kita kat orang.

Install apps ni laju-laju. Lepas ni tak ada alasan lagi terlupa berapa hutang ya!

Apps yang membantu kita nak ingat hutang kawan kita lagi lagi bila pergi bercuti. Dia bayar dulu la, kita bayar dulu lah. End up “Aku bayar semua lah”. Hahaa siapa yang dah biasa tu faham faham jer la.

Meh Yuyu nak bantu korang pakai Apps ini. Lepas ni tak ada alasan kawan kawan nak cakap “Alamak lupa lah nak bayar, engkau ingat lagi ke berapa? Ataupon engkau halalkan je lah”. Hahaha

1. Korang boleh download Apps “Splitwise” dekat android dan apple store. Dua dua ada so sangat mudah lah bagi kita.

Sumber : Ayunizah Yuyu
Sumber : Ayunizah Yuyu

2. Ini lah Apps “SplitWise” yang sangat ohsem! Siapa yang belum ada lagi boleh lah klik “SignUp” ya.

Sumber : Ayunizah Yuyu
Sumber : Ayunizah Yuyu

3. Sign Up by email dan password. Letak jer email korang dan password baru. Then klik “Next”.

Sumber : Ayunizah Yuyu
Sumber : Ayunizah Yuyu

4. Lepas tu letak lah nama korang ya. Macam Yuyu letak nama glamour lah “Yuyu”. Letak sekali no handphone masing-masing ya.

Sumber : Ayunizah Yuyu
Sumber : Ayunizah Yuyu

5. Function ni Yuyu guna waktu nak pergi travel. Pergi Pulau Langkawi. So Yuyu klik “Add a group trip”.

Sumber : Ayunizah Yuyu
Sumber : Ayunizah Yuyu

6. Dia akan display macam ini, so Yuyu klik Add Friends. Contohnya Yuyu pergi bercuti dengan Lia. So search nama Lia by no handphone atau email.

Sumber : Ayunizah Yuyu
Sumber : Ayunizah Yuyu

7. Tada, keluar pon nama Lia. Hehehe so next step klik “Settled Up”.

Sumber : Ayunizah Yuyu
Sumber : Ayunizah Yuyu

8. So dia akan display macam ini. So klik tanda macam “+”.

Sumber : Ayunizah Yuyu
Sumber : Ayunizah Yuyu

9. Contohnya kita letak “Tiket Flight” dan harganya then kita klik “save”.

Sumber : Ayunizah Yuyu
Sumber : Ayunizah Yuyu

10. So akan keluar berapa yang kawan kita hutang kita. Contohnya Lia hutang RM75.00. Why Rm75.00 sebab dah siap siap bahagia dua. So mudahlah kan.

Sumber : Ayunizah Yuyu
Sumber : Ayunizah Yuyu

11. Dekat sini kita pon boleh check berapa hutang nya. Kalau silap boleh lah “delete expenses” ya.

Sumber : Ayunizah Yuyu
Sumber : Ayunizah Yuyu

12. Senarai hutang Lia dekat Yuyu. Woah! Boleh tengok macam nie jer. Kalau dekat note nak kena bahagi dulu kan. So apps ni dah kirakan siap siap. Best ke best?

Sumber : Ayunizah Yuyu
Sumber : Ayunizah Yuyu

13. Cuba klik dekat mana mana yang kawan hutang, then klik edit. Klik dekat “paid by you and split equally”.

Sumber : Ayunizah Yuyu
Sumber : Ayunizah Yuyu

14. Klik dekat “paid by you and split equally”. So kita boleh pilih mana yang sesuai. Kita yang hutang atau kawan yang berhutang.

Sumber : Ayunizah Yuyu
Sumber : Ayunizah Yuyu

15. So next step kita klik “Settel Up”, then tulis amount yang kawan dah bayar dan klik “save”.

Sumber : Ayunizah Yuyu
Sumber : Ayunizah Yuyu

16. Syukur Alhamdulillah settle dah hutang kawan kita. Lega ke lega? So tiada alasan lagi ingat ingat lupa ya. Buat buat lupa pun jangan lah ya. Haha.

Sumber : Ayunizah Yuyu
Sumber : Ayunizah Yuyu

Apps Splitwise ni boleh digunakan di web, Android dan Iphone. Jadi korang boleh guna kat mana-mana yang korang nak. Kami pun dah install dan guna.

Bab hutang ni jangan pandang remeh je. Dah berhutang kena lah pandai bayar. Kan?

Selain monitor hutang orang, monitor juga hutang kita. Semoga kita jaga kewangan kita supaya tak berhutang yang tak perlu.

Comments

comments