7 perkara yang akan menentukan jenis cukai yang dikenakan untuk transaksi hartanah anda

0
1971

 

CKHT (RPGT) atau cukai pendapatan? Yang mana akan dikenakan bila korang buat transaksi hartanah?

Mungkin korang tengah mencari apa kriteria yang menentukan sesuatu cukai supaya tak terlepas pandang.

Jadi kami kongsikan maklumat power berkenaan cukai dari Tuan Khairul Amal Hashim ni.

Hadamkan sampai habis. Semoga lepas ni korang dapat sedikit sebanyak gambaran.

Bukanlah sedikit mereka yang mahukan penjelasan mengenai kedua-dua jenis cukai ini yang akan dikenakan selepas berlakunya transaksi penjualan hartanah. Bahkan ada yang terfikir adakah mereka perlu membayar kedua-duanya bagi satu transaksi? Jawapannya sudah tentu tidak, anda hanya akan dikenakan 1 jenis cukai sahaja, salah satu daripadanya. Namun bukan anda yang menentukannya dan anda tidak boleh sewenang-wenangnya memilih mengikut citarasa sendiri.

Andai begitu, apakah ada ruang untuk merancang cukai yang akan dibayar kerana sepertimana saya pernah maklumkan sebelum ini, kedua-dua cukai tersebut mempunyai kadar yang berbeza dan sudah tentu kaedah penaksirannya juga berbeza yang akhirnya menghasilkan amaun cukai yang berbeza pastinya. CKHT atau Cukai Keuntungan Harta Tanah kadarnya di antara 5%-30% bergantung kepada tempoh pemilikan sebelum ianya dijual dan bagi sebuah syarikat ia akan kekal 5% mulai tahun ke 6 pemilikannya.

Bagi cukai individu dan korporat pula kadar maksimumnya masing-masing 28% dan 24%, lebih rendah berbanding kadar maksimum CKHT. Ianya nampak tidak jauh berbeza tetapi transaksi hartanah seringkali melibatkan amaun dan nilai transaksi yang besar, justeru kesannya juga besar. Mari kita lihat apakah ciri-ciri yang akan dianalisis bagi menentukan cukai yang betul untuk transaksi penjualan hartanah anda.

 

#1 Tujuan pemilikan

Pernah tak dengar jurulatih bisnes anda mengingatkan melakukan sesuatu ‘with an end in mind’?. Dalam hartanah pula, ramai pakar antaranya saudara Ahyat Khalissabri Bin Ishak yang meletakkan apa yang dikatakan sebagai ‘exit plan’ sebagai satu kriteria yang perlu dipertimbangkan sebelum sesuatu pembelian dilakukan. Inilah juga yang akan dianalisa kembali bagi menentukan apakah tujuan sebenar aset ini dimiliki sama ada untuk tujuan pelaburan semata-mata atau untuk diniagakan. Jika sememangnya ia untuk dibangunkan sebagai projek perumahan misalnya atau mungkin juga jualan lot banglo, ianya dianggap sebagai stok perniagaan dan ia akan tertakluk kepada cukai pendapatan. Begitulah sebaliknya.

Minit mesyuarat, resolusi pengarah dan apa jua dokumen yang ada hubungkait dengan hartanah tersebut mungkin menjadi sebahagian daripada maklumat penting bagi menentukan tujuan sebenar pemilikan hartanah tersebut. Apa yang dibimbangkan adalah tiada minit mesyuarat yang dibuat mahupun disimpan dengan baik.

#2 Tempoh pemilikan

Saya bukan seorang pakar dalam bidang hartanah, tetapi kini ramai pemilik hartanah yang membeli rumah dan kemudiannya menjual kembali dalam tempoh yang singkat. Jika ianya berlaku berulangkali, anda akan dianggap sebagai pedagang hartanah bukan lagi pelabur hartanah semata-mata. Kebanyakan pelabur hartanah sebenar akan menjadikan hartanah mereka sebagai sumber pendapatan sewa dan mereka tetap menjadi pemilik sebenar bagi satu tempoh yang bersifat jangka panjang. Betulkan saya jika salah.

 

#3 Kekerapan

Apabila kriteria ‘kekerapan’ di ambilkira, ramai pula yang akan terus bertanya berapa kerap dianggap sebagai kerap? Maafkan saya kerana saya tiada jawapan tepat mengenainya. Namun, oleh kerana hartanah bukanlah satu bentuk pelaburan kecil, maka mudah untuk kita mengetahui jika seseorang pembayar cukai itu seringkali memasuki pasaran hartanah dan kerap pula menjualnya kembali.

Bagi ciri ke 2 dan ke 3 ianya jarang dapat dipisahkan. Bahkan begitu juga dengan ciri-ciri lain yang akan saya nyatakan dalam posting akan datang. Ianya perlu memenuhi hampir kesemua kriteria sebelum dapat kita menentukan jenis cukai yang harus dikenakan.

Apakah ciri-ciri lain yang akan dipertimbangkan dalam menentukan bahawa sesuatu transaksi jualan itu akan tertakluk kepada CKHT dan bukan cukai pendapatan? Kali ini ia lebih merujuk kepada sebuah entiti perniagaan dan bukan individu. Ini jawapannya;

#4 Aktiviti utama

Aktiviti utama sesebuah organisasi bisnes akan menjadi satu lagi aspek yang diambilkira ketika menentukan cukai yang harus dikenakan. Jika aktiviti utamanya bukan hartanah, ia cenderung untuk diklasifikasikan sebagai cukai pendapatan.

 

#5 Kedudukan aset hartanah

Kedudukan aset hartanah dalam lembaran imbangan atau kunci kira-kita syarikat anda juga menjadi salah satu ciri yang akan dinilai, adakah ianya berada di dalam ruangan Aset Tetap atau Aset Semasa. Mungkin anda perlukan bantuan akauntan anda untuk memahaminya.

 

#6 Perubahan fizikal yang berlaku pada hartanah

Jika dengan jelas terdapatnya perubahan yang dilakukan bagi memenuhi keperluan tertentu dan menunjukkan ianya akan berubah menjadi stok dan bukan lagi aset tetap, ia sudah tentu memberikan satu lagi bukti mengapa transaksi ini akan dikenakan cukai pendapatan.

 

#7 Status bayaran cukai

Status bayaran cukai sama ada telah dijelaskan atau sebaliknya ketika audit cukai dilaksanakan juga mungkin boleh mempengaruhi keputusan. Namun ianya tidak boleh dianggap sebagai ciri utama dalam hal ini memandangkan 6 aspek pertama tadi lebih tepat untuk dijadikan panduan dalam menentukan jenis cukai yang wajar dikenakan.

 

Biar apapun, ini bukan bermakna CKHT lebih baik berbanding Cukai Pendapatan dari sudut penjimatan cukai. Bahkan jika pada tahun pertama pemilikan, hartanah telah pun dijual, anda mungkin berharap agar anda dikenakan cukai pendapatan. Harus diingatkan bagi seorang individu, mereka boleh memilih untuk mendapatkan pengecualian CKHT untuk mana-mana rumah kediaman mereka yang terjual tetapi hanya sekali sahaja dan tidak semestinya jualan kali pertama.

Comments

comments