7 ciri pemohon kesayangan bank yang anda harus tahu untuk mudahkan urusan pembiayaan rumah

0
1132

 

Untuk mendapatkan kelulusan pembiayaan perumahan bukanlah mudah tetapi tidaklah susah jika korang tahu aturannya.

Pihak bank sangat suka pemohon yang mempunyai rekod pembayaran balik pinjaman yang mantap. Jika pihak bank yakin dengan kemampuan kewangan korang, mereka tidak akan ragu-ragu untuk meluluskan pembiayaan perumahan korang. Pihak bank yakin sangat korang ni jenis yang tak culas bayar.

Macam mana nak tunjukkan korang ni tak culas bayar? Jawapannya adalah dengan menjaga hubungan percintaan korang dengan semua hutang korang sebelum ini dengan sebaik-baiknya. Daripada laporan CCRIS, bank dapat mengetahui karektor pembayaran balik korang macam mana. Kalau banyak nombor 0000 tu, korang memang power la dalam mengawal dan menguruskan kewangan.

Tapi kalau banyak nombor selain 0000 di laporan CCRIS eloklah korang baiki dahulu sebelum memohon pembiayaan perumahan. Memang bank tak akan lepas. “Hutang sebelum ni pun tak reti nak handle, macam mana nak handle hutang baru ni?”. Itulah antara logik pihak bank. Simple.

 

Antara ciri-ciri pemohon yang disayangi oleh pihak bank ialah :

 

1. Pemohon Yang Mempunyai Kerjaya /Perniagaan Yang Stabil

Pemohon sudah mempunyai kerjaya yang stabil dan sudah bekerja lebih daripada 6 bulan. Pemohon juga bekerja di tempat yang tidak berisiko untuk dibuang kerja pada tanggapan pihak bank.

 

2. Pemohon Yang Mempunyai Tabiat Pembayaran Balik Yang Cun Melecun Dalam Laporan CCRIS

Sebarang hutang dengan pihak bank akan masuk dalam laporan CCRIS. Hutang kad kredit dan PTPTN juga akan masuk dalam laporan CCRIS. Jadi, apabila dah buat hutang, korang kena jaga betul-betul.
Bayar hutang dengan jumlah yang tetap dan pada waktu yang ditetapkan.

 

3. Pemohon Yang Mempunyai Debt Service Ratio (DSR) Yang Rendah

Pemohon mesti pandai kawal nisbah hutang kepada pendapatan. Kebiasaanya dibawah 60%-70%.

 

4. Pemohon Ingin Membeli Hartanah Yang Strategik Dan Terletak Di Kawasan Hot / Sedang Membangun

Bank mungkin kurang berminat dengan hartanah yang berada di pinggir kampung ataupun di dalam hutan. Hartanah yang masih dalam Master status lebih 10 tahun juga kurang menarik perhatian pihak bank.

Kaji dan selidik terlebih dahulu kawasan yang korang nak beli hartanah tu. Dengan itu akan memudahkan urusan korang juga supaya pembiayaan perumahan korang mudah diluluskan.

 

5. Pemohon Yang Mempunyai Tabungan / Simpanan

Pemohon mempunyai simpanan yang mantap. Biasanya mempunyai 6 bulan pendapatan sebagai simpanan kecemasan. Simpanan di Tabung Haji, ASB, ataupun di akaun simpanan misalnya.

 

6. Pemohon Telah Menyediakan / Melampirkan

Dokumen-dokumen Penting
Dokumen-dokumen berikut adalah mustahak untuk membuat permohonan pinjaman perumahan:
– Borang permohonan pinjaman yang telah diisi dengan maklumat yang benar dan tepat
– Salinan kad pengenalan pemohon
– Salinan Perjanjian Sewa Beli (Sales & Purchase Agreement/SPA) atau surat tawaran daripada pemaju
– Salinan slip gaji untuk 3 bulan yang terkini
– Salinan slip bayaran komisen untuk 6 bulan jika ada
– Salinan penyata KWSP yang terkini
– Salinan Borang EA terkini
– Salinan penyata akaun simpanan bank untuk 6 bulan yang terkini
– Surat Pengesahan Tawaran Kerja dan Pembayaran Gaji
– Simpanan  Tabung Haji
– Dokumen sokongan yang berkaitan.

Jika guna khidmat ejan hartanah, lagi memudahkan kerja korang.

 

7. Pemohon Yang Tidak Disenarai Hitam Oleh Mana-mana Syarikat
Bank juga akan check korang punya CTOS. Jika ada hutang tertunggak mungkin nama korang ada dalam CTOS. Jadi, korang kena semak balik sama ada korang pernah jadi penjamin ke atau ada ada bil utiliti yang korang pernah tak bayar.

 

Pemprosesan permohonan pembiayaan perumahan pada masa kini sudah menjadi lebih rumit dan bank menjadi semakin strict dengan adanya sistem skor kredit dan juga Net Disposable Income (NDI).

Untuk mendapatkan pembiayaan perumahan yang pertama memang susah sikit kalau korang tak berapa faham dan jelas mengenai prosedurnya. Tapi, bila korang dah lepas pembiayaan perumahan pertama, nak lepas pembiayaan perumahan kedua tu tak jadi masalah dah.

Korang nak beli rumah ikut lah kemampuan kewangan korang. Jika bergaji kecil cari rumah yang bawah RM200K dulu.

Masa mula dapat kerja mulakan simpanan untuk deposit rumah. Jauhi hutang yang tidak perlu. Hiduplah dibawah kemampuan. Jangan asyik nak modified kereta Myvi zero downpayment korang tu je. Elok-elok kedudukan tayar direka menggunakan ilmu kejuruteraan automotif, korang ubahsuai tayar buat terkeluar. Jadi cacat pula.

Kesimpulannya, untuk memiliki hartanah, persediaan korang kena bermula daripada sekarang. Jangan la nak beli bulan depan, tapi usaha nak mencantikkan kewangan sendiri tu takde.

 

Sumber artikel disini

Sumber gambar

Comments

comments